Problema de clasa a II-a pe care 99% dintre părinţi nu ştiu să o rezolve. Tu te descurci?

+2 click pentru
galerie

Problema de matematică ce dă bătăi de cap părinţilor © Business Magazin.ro

Este una dintre problemele aparent banale de clasa a II-a, dar chiar şi aşa, aceasta dă mari bătăi de cap părinţilor. Este tipul de problemă cu care oricare dintre noi ne-am confruntat în clasele mici şi cu care fac cunoştinţă, în prezent, şcolarii.

"Şiragul Irinei are 29 de mărgele în total: negre, albe şi roşii. Mărgelele roşii sunt tot atâtea cât cele albe şi mai mult decât cele negre. În total, mărgelele albe şi negre nu pot fi:

A) 12, B) 15, C) 16, D) 18, E) 19", este problema la care mulţi părinţi s-au încurcat.

Deşi pare destul de banală, iată că problema de matematică a produs mari probleme pentru adulţi. Tocmai pentru că mulţi s-au plâns de dificultatea problemei, Monica Tatoiu, profesoară de real, a acceptat provocarea şi a postat răspunsul său pe Facebook.

"29-12=17, (roşii=albe) Negre=29-17-17 fals. La restul se poate", a scris Monica Tatoiu.

Dar pentru că Monica Tatoiu nu a oferit mai multe detalii, dacă nu aţi reuşit să rezolvaţi problema, în continuare o vă spunem care este secretul.

Vom gândi că mărgelele roşii sunt a, mărgelele albe sunt c, iar mărgelele negre sunt b. Ecuaţia este a+b+c=29. Dacă numărul mărgelelor albe este acelaşi cu cel mărgelelor roşii, ecuaţia este 2a+b=29. Luând prin eliminare răspunsurile vedem că a+b trebuie să fie 12, într-o primă variantă. Deci ar însemna că b=12-a. Astfel, dacă punem în prima ecuaţie obţinem  2a+12-a = 29 => a=29-12 => a = 17. Aşadar, este imposibil ca a+b să fie egal cu 12, având în vedere că toate cele trei sunt numere naturale pozitive.  
Cum a fost? V-aţi descurcat singuri?

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici

 

O.P.

URMATOAREA  

facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro
DivaHair.ro