15% din alarmele pentru situațiile de urgență nu mai funcționează! Raed Arafat, măsuri pentru înlocuirea lor
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 04.03.2023 la 11:27
Actualizat pe 04.03.2023 la 11:27
Pe 1 martie a avut loc Miercurea Sirenelor, astfel că toate sirenele din țară au fost verificate. Șeful DSU, Raed Arafat a transmis că 15% dintre alarme nu funcționează, ir autoritățile locale trebuie să se ocupe de schimbarea lor.
- 15% din alarmele pentru situațiile de urgență nu mai funcționează!
- Raed Arafat, măsuri pentru înlocuirea lor
Pe data de 1 martie au fost testate sirenele pentru situațiile de urgență. Peste 7000 dintre ele au fost verificate, iar o parte nu au funcționat. În acest fel, Raed Arafat cere schimbarea sau repararea lor pentru a fi folosite în beneficiul populației.
15% din sirene nu au funcționat
Pe 1 martie a avut loc evenimentul Miercurea Sirenelor, dar peste 1000 dintre ele nu au funcționat. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre situația tuturor alarmelor din România. Dintre cele testate, 15% dintre ele nu au funcționat, fiind nevoie de reparații sau alte verificări. Pentru următorul exercițiu se recomandă ca ele să intre în funcțiune.
Cine se va ocupa de repararea sirenelor
Cum 15% dintre sirenele acționate în timpul exercițiului nu au funcționat, ele trebuie să fie reparate pentru a fi folosite în caz de nevoie. De această operațiune trebuie să se ocupe autoritățile locale de pe teritoriul cărora ele se află.
În urma exercițiului din 1 martie, s-au activat 7.150 de sirene electronice și electrice dintr-un total de 7.539 care există la nivel național. În ceea ce privește acționarea centralizată, aici au fost 3.000 dintr-un total de 3.070 care există, iar cu acționare locală 4.150 dintr-un total de 4.469 existente.
Cum sună alarmele din toată țara și semnificația lor
Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
Semnalul ALARMĂ AERIANĂ constă în 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE este compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI este un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.