6 sfaturi pentru a adormi mai ușor
Publicat pe 31.05.2019 la 13:43 Actualizat pe 31.05.2019 la 13:47
Calitatea somnului ne influențează felul în care ne simțim a doua zi, având un rol major asupra sănătății noastre. Asemenea exercițiilor fizice și dietelor, somnul rămâne la fel de important. Pe de o parte, lipsa de somn sau un somn mai puțin odihnitor ne va afecta capacitatea de concentrare, având influențe negative asupra creierului, ba chiar ne va aduce și kilograme în plus.
Calitatea somnului ne influențează felul în care ne simțim a doua zi, având un rol major asupra sănătății noastre. Asemenea exercițiilor fizice și dietelor, somnul rămâne la fel de important. Pe de o parte, lipsa de somn sau un somn mai puțin odihnitor ne va afecta capacitatea de concentrare, având influențe negative asupra creierului, ba chiar ne va aduce și kilograme în plus.
Somnul este la fel de important atât la adulți, cât mai ales la copii și de aceea ar fi bine să ne concentrăm pe găsirea unor soluții potrivite care să aibă grijă de somnul nostru din timpul nopții și să ne bucurăm pe deplin de calitatea sa. Cu toate acestea, s-a constatat că în ultima perioadă, calitatea și numărul orelor de somn au scăzut destul de mult, astfel că de aici au apărut și numeroase probleme de sănătate.
Iată câteva sfaturi de care să ții cont pentru a avea un somn odihnitor întreaga noapte.
1. Folosește lenjerii de pat pufoase
Ți se întâmplă adesea să crezi că somnul la un hotel este mult mai odihnitor decât cel de acasă? Cu siguranță că da! Și acest lucru pentru că la un hotel de lux se pune accentul pe o saltea confortabilă și pe lenjerii impecabile. Cu toate că poate nu ți se pare foarte important, aceste lenjerii de pat cocolino pufoase pot să te ajute să dormi mai bine în timpul nopții. De asemenea, o saltea de calitate te va ajuta și ea să spui adio durerilor de spate și să te odihnești perfect în timpul nopții.
2. Nu consuma cafeină în a doua parte a zilei
Chiar dacă cafeina are numeroase beneficii pentru sănătate, oferindu-ne o porție în plus de energie, mai ales dimineața sau într-o zi grea, nu este recomandat să se consume în a doua parte a zilei întrucât ar putea influența calitatea somnului. Mai exact, consumul de cafeină ar putea avea o influență asupra sistemului nervos, stimulând procesul de excitabilitate, astfel că vom adormi greu sau vom avea parte de un somn neliniștit. Dacă totuși dorești o ceașcă de cafea după amiaza, poți opta pentru un produs decafeinizat.
3. Nu mânca mult seara
Potrivit nutriționiștilor, ultima masă a zilei, cina, ar trebui să fie consumată cu minim 3 ore înainte de somn. De aceea, este foarte bine să luăm ultima masă nu mai târziu de ora 19.00. Dacă vom mânca mult înainte de culcare vom avea un somn agitat, neliniștit, astfel că nu ne vom bucura aproape deloc de proprietățile sale. În caz de foame nocturnă poți consuma alimente ușor digerabile, astfel că nu ne va fi afectat somnul. De asemenea, este bine să ții cont și de cantitățile de mâncare ale aceste ultime mese a zilei. Evită să mănânci foarte mult și te vei simți mai bine.
4. Nu consuma alcool
Sforăit, apnee, tulburări de somn – toate acestea pot fi prezente datorită consumului de alcool înainte de somn. De asemenea, se spune că alcoolul influențează ritmul circadian și reduce nivelul de melatonină. Toate acestea vor influența somnul din timpul nopții, astfel că ne vom trezi mai obosiți decât atunci când ne-am culcat.
5. Bucură-te de o baie sau de un duș relaxant înainte de culcare
Iată un secret simplu pentru un somn odihnitor în timpul nopții. Potrivit studiilor, o baie fierbinte făcută cu nu mai mult de 90 de minute înainte de somn, te ajută să adormi mai repede și să te simți mai bine în timpul nopții. Atunci când nu doriți să faceți o baie sau un duș fierbinte înainte de culcare, uneori poate fi suficientă chiar și introducerea picioarelor într-un lighean cu apă fierbinte.
6. Fă sport în mod regulat
Cu cât vei face mai multă mișcare, cu atât te vei bucura de un somn mai bun în timpul nopții. Exercițiile fizice influențează calitatea somnului, ajutându-ne să adormim mai repede și să avem un somn odihnitor. Persoanele ce suferă de insomnii severe pot să scape de aceste probleme cu ajutorul exercițiilor fizice. Cu toate că mișcarea este bună pentru organism, nu faceți exerciții fizice aproape de ora de culcare, întrucât vei avea o activitate hormonală mai intensă.
Dacă ești preocupat de starea ta de sănătate și îți dorești să ai parte de un somn odihnitor întreaga noapte, apelează la sfaturile de mai sus și te vei simți minunat.