8 mai 2023, sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox. Cine a fost Sf. Apostol și Evanghelist Ioan
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 08.05.2023 la 12:42
Actualizat pe 08.05.2023 la 14:18
Astăzi, 8 mai este prăznuit Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan de către Biserica Ortodoxă Română. El s-a numărat printre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos și a fost primul care a cercetat mormântul gol, după înviere.
- 8 mai 2023, sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox
- Cine a fost Sf. Apostol și Evanghelist Ioan
Astăzi, 8 mai, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. El a fost unul dintre apostolii lui Iisus Hristos și a fost cercetat după învierea Mântuitorului. Păgânii l-au alungat fiindcă nu și-a dorit să renunțe la credința sa.
Sf. Apostol și Evanghelist Ioan, sărbătoare cu cruce neagră pe 8 mai 2023
În calendarul ortodox, data de 8 mai este marcată cu cruce neagră, biserica îl prăznuiește pe unul dintre apostolii Mântuitorului, Ioan. Creștinii respectă diferite tradiții și obiceiuri cu privire la această zi. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan este cinstit și pe data de 26 septembrie, zi în care a trecut la cele veșnice. A făcut parte din cei 12 apostoli care au fost la Cina cea de Taină, el fiind cel mai tânăr, dar și cel mai devotat.
Cine a fost Sf. Apostol și Evanghelist Ioan
Sfântul Ioan a fost fiul lui Zevedei și al Salomeei, iar de meserie era pescar. A fost cel mai tânăr dintre cei 12 apostoli. La Cina cea de Taină, el și-a rezemat capul pe pieptul Mantuitorului și s-a împărtășit din tainele Lui. În momentul răstignirii de cruce, Iisus Hristos i-a încredințat-o pe Fecioara Maria, iar după înviere, el a cercetat mormântul gol.
După moartea Fecioarei Maria, Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan a mers în Efes, unde a propovăduit credința întru Domnul Iisus Hristos. Păgânii nu erau de acord cu credința sa, astfel că împăratul Domițian a decis să-l trimită în exil în insula Patmos. Sfântul Ioan a rezistat mai multă vreme în acele locuri și a scris Evanghelia cu cele trei epistole și cartea Apocalipsei.
Ce înseamnă sărbătoare cu cruce neagră
În zilele marcate cu cruce roșie sau neagră va trebui să mergem la biserică și să ne rugăm. Totodată, ne îngrijim de cei bolnavi sau de cei fără adăpost, făcând milostenie. Preoții recomandă să nu facem munci grele sau să coasem.
Între sărbătorile cu cruce roșie și cea neagră este o diferență sesizabilă. Crucea neagră apare mai des în calendarul ortodox, dar nu se respectă aceleași obiceiuri ca în zilele mari de sărbătoare.
„Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult. Astfel avem sărbători mari – praznicele împărăteşti, sărbătorile Maicii Domnului şi ale sfinţilor mai importanţi. Aceste sărbători au cea mai desfăşurată slujbă: Vecernie Mică, Vecernie Mare, Litie, Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare la Utrenie. În calendare, semnul distinctiv pentru importanţa slujbei este crucea roşie încadrată de cerc sau paranteze. Apoi avem sărbătorile sfinţilor cu priveghere şi polieleu – spre deosebire de cele mari, acestea nu sunt însoţite de pre şi postserbări (înainteprăznuire şi odovanie). În calendare sunt marcate cu o cruce roşie sau neagră cu o singură paranteză. Urmează sărbătorile sfinţilor fără priveghere – acestea nu au Vecernie Mică, dar au Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare, marcate în calendar cu o cruce simplă și sărbători ale sfinţilor mai puţin însemnaţi. Sunt de două feluri: cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie. În calendare sunt marcate cu cruce neagră”, explică Marius Cătălin Antohi, preot al Bisericii Sfântul Ilie din Huși, pentru doxologia.ro.
CITEȘTE ȘI: Calendar ortodox mai 2023. Principalele sărbători ale lunii