Când este Înălțarea în 2023. Pică la 40 de zile după Paște
Publicat pe 26.04.2023 la 14:03 Actualizat pe 26.04.2023 la 14:03
Înălțarea Domnului se află, de altfel, printre cele mai importante sărbători de la noi. Acest eveniment, prăznuit imediat după Paște este o mare sărbătoare creștină, ea comemorând înălțarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos, acest lucru făcându-se la 40 de zile după Înviere.
- Când este Înălțarea în 2023
- Pică la 40 de zile după Paște
Înălțarea Domnului este sărbătoarea ce are loc la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, imediat după Paște. În acest fel, anul acesta, ea pică la data de 25 mai.
În popor, Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos mai este cunoscută și sub denumirea de Ispas. Astfel în această zi creștinii se salută cu "Hristos S-a înălțat!" și "Adevărat S-a înălțat!".
Când este Înălțarea Domnului în 2023
Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos este sărbătorită în fiecare an, la patruzeci de zile după Paște. Mai mult decât atât, această prăznuire se face de fiecare dată joia, ziua fiind totodată sărbătoarea Eroilor în Biserica Ortodoxă Română.
Ce semnificație are Înălțarea Domnului
Știm deja că Înălțarea Domnului are loc la 40 de zile de la Înviere. Această sărbătoare marchează intrarea definitivă a umanității Sale în ceruri, de unde urmează să vină din nou pe pământ.
Mai exact, în Biblie se spune că, după Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, după care s-a înălţat la cer în prezenţa lor. Tot în acel moment, Sfinții Apostoli au primit har și s-au transformat în propovăduitori ai învățăturii creștine.
Un detaliu important este că, în popor se mai vorbește de un martor, pe nume Ispas. Este vorba despre un cioban care a fost ascuns după pietre şi apoi a povestit tot ce a văzut în acele momente. Acesta este și motivul pentru care Sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte şi Ispas.
Tot Biblia mai spune că, în acel moment, Mântuitorul Iisus Hristos şi-a profeţit revenirea şi i-a încredinţat pe apostoli că îl va trimite pe Duhul Sfânt. acest lucru s-a și întâmplat peste zece zile, la Cincizecime, mai exact de Rusalii.
Care sunt tradițiile de Înălțarea Domnul
Înălțarea Domnul mai este cunoscută şi sub denumirea de Joia Iepelor sau Ispasul. În popor se spune că cel care moare de Ispas ajunge direct În Rai.
În această zi este bine să se facă pomeni și, tot atunci, este și ultima zi când se mai pot mânca ouă roșii.
O altă tradiție este să se pună frunze de nuc la brâu, așa cum purta Mântuitorul când s-a înălțat la cer.
De Înălțare, oamenii cred că dacă cineva moare în perioada dintre Paște și Înălțare ajunge în Rai.
În ziua de Înălțare nu se dă foc și sare din casă și nu se cultivă nimic după Înălțare, pentru că nu va rodi
Tot în această zi, femeile care au morți în familie împart azime (turte făcute din aluat) calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele lor.