A doua zi de Paște. Ce tradiții și obiceiuri se respectă azi
Publicat pe 25.04.2022 la 09:00 Actualizat pe 25.04.2022 la 09:00
Este a doua zi de Paște, însă mulți dintre creștinii ortodocși nu știu ce tradiții și obiceiuri se respectă azi. Noi vă sărim în ajutor cu o listă întreagă de lucrururi pe care este bine să le faceți astăzi, dar și ce semnificație are Săptămâna Luminată.
- Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște
- Semnificația Săptămânii Luminate
Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște
O primă tradiție pentru a doua zi de Paște spune că finii trebuie să meargă în vizită la nași, dar nu cu mâna goală, ci cu pască, cozonaci și ouă roșii. Și copii trebuie să-și viziteze părinții astăzi, iar ouăle vopsite se ciocnesc „cap cu dos”. Ziua de astăzi se mai numește și „Lunea Albă”, deoarece se umblă cu pasca pe la rude.
Un obicei știut din moși-strămoși arată că astăzi se merge cu stropitul/udatul și presupune luarea unui parfum după tine și mersul prin rude și apropiați pentru a îi uda. Tradiția este în amintirea readucerii la viață a unei fete de evreu, care a leșinat când a auzit vestea învierii lui Iisus Hristos. Din vechi timpuri se spune că lunea, băieții merg cu udatul, iar marțea fetele.
În Lunea Albă se spune următoarea rugăciune: „Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia, care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit”.
Ce semnificație are Săptămâna Luminată
Potrivit datinilor creșin ortodoxe și a canoanelor bisericești, Săptămâna Luminată este prima săptămână după Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Această perioadă mai poartă numele și de „Săptămâna reînnoită”, deoarece lumea s-a reînnoit prin Domnul nostru Iisus Hristos.
Săptămâna Luminată se termină în Dumnicia Tomii, adică în duminica următoare. Pentru creștinii ortodocși această perioadă se încheie după cincizeci de xile de la Pogorârea Duhului Sfânt. Obiceiul făcut de toți creștinii este salutatul lumii cu „Hristos a înviat!”, iar răspunsul oferit înapoi va fi „Adevărat a înviat!”.
Citește și: Cea mai puternică rugăciune pe care să o rosteşti azi, în ziua de Paşte. Te scapă de ghinion și necazuri