A început Postul Paștelui. Cum se ține corect, ce se mănâncă și de ce e considerat cel mai greu post din an

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 03.03.2025 la 09:15
Actualizat pe 03.03.2025 la 09:15
Astăzi, 3 martie, a început Postul Paștelui 2025, cunoscut și sub numele de Postul Mare sau Păresimile. Cum se ține corect, ce se mănâncă și de ce e considerat cel mai greu post din an.
- Postul Paștelui 2025 a început astăzi, 3 martie
- Este considerat cel mai lung și cel mai aspru dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă
Postul Paștelui se va încheia pe data de 19 aprilie, în ajunul Săbătorii Învierii Domnului. Acest post este considerat cel mai lung și cel mai aspru dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă.
Cum se ține corect Postul Paștelui, ce se mănâncă
În această perioadă de post, credincioșii renunță la carne, lactate și ouă. Până pe data de 19 aprilie, cei care vor să postească vor consuma legume, fructe, cereale și leguminoase.
În perioada postului există câteva zile cu dezlegare la ulei și vin, în timp ce dezlegare la pește este doar de două ori: pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 13 aprilie, de Florii.
Pe lângă restricțiile alimentare, Postul Paștelui implică și renunțarea la petreceri și evenimente festive, cum ar fi nunțile, care nu sunt potrivite într-o perioadă de pocăință și introspecție.
De ce Postul Paștelui este considerat cel mai greu dintre toate posturile
Postul Paștelui este considerat ca fiind cel mai dificil post din întregul an bisericesc pentru că are mai multe particularități care îl fac ceva mai greu de ținut. Are o durată de șapte săptămâni, iar restricțiile alimentare sunt mai stricte decât în alte posturi.
Pe lângă aspectele alimentare, Postul Paștelui este și un post spiritual, care implică rugăciune și pocăință.
Citește și: Ciorbă de perișoare de post. Cu ce poți înlocui carnea