A treia tranșă de vaccin Moderna ajunge vineri în țară! 42.000 de doze vor fi aduse la București
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 05.02.2021 la 09:18
Actualizat pe 05.02.2021 la 09:18
Vineri, cea de-a treia tranșă de vaccin Moderna va ajunge și în România. Institutul Naţional de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară "Cantacuzino" va primi 42.000 de doze.
- Vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%
- În februarie apare și cel de-al treilea ser
Cele 42.000 de doze vor fi aduse pe cale terestră la București, iar potrivit Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), transportul lor va fi suportat de firma care le-a produs.
Vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%
De la Institutul Cantacuzino, vaccinul va fi distribuit peste tot în țară. Institutul are autorizaţie din partea ANMDMR și astfel poate desfășura operațiuni de distribuție, deținere sau livrare.
Joi dimineață a început în România administrarea primei doze de vaccin modern din cele două tranșe care au ajuns până atunci.
Vaccinul Moderna se administreză în două doze, iar rapelul se face la 28 de zile, pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani.
Serul Moderna este asemănător serului Pfizer/BioNTech, cel care a fost folosit în România de la începutul campaniei de vaccinare și până acum.
Eficacitatea celor două vaccinuri este cam aceeași, iar statisticile spun că vaccinul realizat de BioNTech în parteneriat cu Pfizer previne boala în 95% din cazuri, iar serul Moderna în 94,1% din cazuri.
În februarie apare și cel de-al treilea ser
În februarie, va fi produs și cel de-al treilea ser pentru lupta împotriva COVID-19. Este un vaccin produs în parteneriat de Oxford şi AstraZeneca și cel mai probabil, acesta va fi adresat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.
În ultima vreme, au început să apară discuții între oameni din cauza vaccinului, mai exact din cauza serului pe care fiecare și l-ar dori. Cătălin Alexandru de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a mărturisit că nu ne putem alege vaccinul, iar responsabilitatea de a alege le este atribuită medicilor.
În cazul vaccinului produs în parteneriat de Oxford şi AstraZeneca, eficacitatea după administrarea celor două doze este estimată la 59,5 %.
Pentru toate tipurile de seruri, durata de imunizare nu este stabilită și se află în curs de evaluare.
Citește și: Când ia sfârșit pandemia de coronavirus în România? Raed Arafat a făcut anunțul mult așteptat