Pot alege românii între vaccinurile Moderna sau Pfizer/BioNTech? Răspunsul directorului DSU
Publicat pe 28.01.2021 la 18:03 Actualizat pe 28.01.2021 la 18:05
Serul produs de compania americană Moderna a primit aprobarea pentru a fi utilizat în România, de la 1 februarie. Astfel, românii vor fi imunizați cu ambele vaccinuri, Pfizer/ BioNTech și Moderna, după această dată. În acest context, curiozitatea multora este dacă poți alege între cele două seruri, iar răspunsul a fost oferit de Călin Alexandru, director al direcției pentru situații de Urgență și membru al Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV).
- Se poate alege între vaccinurile Moderna sau Pfizer/BioNTech?
- Ce spune directorului DSU
Directorul DSU Călin Alexandru a făcut clarificări cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, odată cu folosirea serului produs de Moderna. Membrul CNCAV a oferit un răspuns celor care doreau să știe dacă există posibilitatea de a alege între cele două vaccinuri disponibile de la 1 februarie.
Potrivit directorului DSU, există deja o startegie în stabilită în acest sens, ceea ce înseamnă că nu este la alegerea oamenilor.
Românii nu pot alege între vaccinurile Moderna sau Pfizer/BioNTech
"În momentul de față vom utiliza dozele Moderna în paralel cu cele ale Pfizer/BioNTech, în următorul fel - persoanele care vor primi prima vaccinare începând cu 1 februarie, vor primi vaccinul Moderna. Cetățenii care în același centru de vaccinare vor face rapelul, vor primi doza de la Pfizer, așa cum au primit prima doză.
Vreau să lămuresc dacă persoanele vor putea alege. Procesul de vaccinare este politică de sănătate publică. Nu este un proces de alegere, cum am merge într-un magazin să cumpărăm un fular. Deci nu este o chestiune de opțiune a persoanei, ci sunt luate în considerare, la momentul când se face administrarea unui vaccin sau altul, în primul rând elemente legate de partea medicală, după aceea cea legată de disponibilitatea vaccinului, sau elemente legate de partea de sănătate publică și de protecție generală a populației față de virusul SARS-CoV-2.
Deci, din acest punct de vedere nu va exista posibilitatea de alegere, este o chestiune care se decide la nivelul centrului de vaccinare în funcție de disponibilitate și în funcție de recomandările medicale", a spus Călin Alexandru, la Digi24.
Pfizer și Moderna - diferențe
Deși ambele funcţionează pe baza tehnologiei cu ARN mesajer şi sunt similare ca eficacitate, există şi câteva diferenţe.
Rapelul, în cazul vaccinului Moderna, se administrează la 28 de zile, iar în cazul Pfizer, la cel puţin 21 de zile de la prima doză. O altă diferență estecă persoanele de peste 16 ani pot primi vaccinul companiei Pfizer, însă serul Moderna este recomandat doar persoanelor care au peste 18 ani.
Chiar dacă nu este la alegerea pacientului, acesta poate refuza tipul de vaccin ales de medici și poate cere cea de-a doua variantă, dar o va primi doar dacă este în stoc la centrul de vaccinare.