Adeverințe false de vaccinare, scoase la vânzare pe internet. Cât au plătit românii pentru o dovadă de imunizare contrafăcută
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 08.07.2021 la 22:30
Actualizat pe 08.07.2021 la 22:30
În ultimul timp, tot mai mulți comercianți de adeverințe false de coronavirus au dat lovitura pe siteurile de socializare, acolo unde vând certificatele contrafăcute de pe conturi false. Iată cât au plătit românii care și-au dorit să obține o dovadă a imunizării fără a se vaccina, de fapt!
- Pentru ce preț se vindeau adeverințele false de vaccinare
- Totul se întâmpla pe Facebook
- Vânzătorii se ascundeau în spatele unui cont fals
În prezent, polițiștii caută tot mai multe persoane care vând pe rețelele de socializare, mai cu seamă pe Facebook, dovezi false ale vaccinării, în schimbul unei sume de 100 de euro.
Adeverințe false de vaccinare, scoase la vânzare pe internet
Pe conturi false create pe Facebook, fără a-și destăinui identitatea pentru a nu putea fi găsiți de oamenii legii, mai multe persoane au început să vândă adeverințe false de vaccinare. Pentru suma 100 de euro, cumpărătorii pot obține acte aparent înregistrate chiar pe platforma naţională de imunizare.
Vânzătorii pretind că lucrează la centrul de vaccinare al Spitalului Judeţean din Timişoara și încearcă să îi convingă pe potențialii cumpărători că totul este în regulă și că se află în afara oricărui pericol.
Indivizii cer toate datele personale, inclusiv CNP pe WhatsApp, iar la scurt timp, ca niște vânzători profesioniști, trimit un mesaj de confirmare, semn că adeverința falsă de vaccinare este deja în lucru.
Vânzătorii sunt acum urmăriți de polițiști
Certificatul de vaccinare obținut este fotografiat și trimis în conversația de pe WhatsApp, iar vânzătorul trimite și un cod bancar în care să îi fie virați cei 100 de euro pentru trimiterea dovezii false de imunizare.
Mai mulți români au cumpărat astfel de adeverințe de vaccinare, în condițiile în care, odată cu venirea verii, au început și concediile pe meleaguri străine, iar majoritatea țărilor cer o astfel de adeverință, asemenea și în cazurile festivalurilor.
Spitalul Judeţean din Timişoara a transmis că nu are nicio legătură cu comercializarea actelor false, iar pe fir au intrat și oamenii legii după ce o persoană a sunat la 112 pentru a anunța ceea ce se întâmplă pe rețelele de socializare.
Citește și: Care este legătura dintre fertilitate și vaccinul anti-Covid-19. Precizările făcute de Valeriu Gheorghiță