Afacerea comunistă care a reînviat în România. Milioane de români consumau acest produs, acum se vinde în supermarket cu 4 lei!
Publicat pe 25.08.2022 la 11:59 Actualizat pe 25.08.2022 la 12:01
O afacere comunistă a fost readusă la viață în România, într-un cadru direrit. Un produs pe care îl consumau milioane de români a revenit în magazine, mai exact în supermarketuri, și se vinde cu aproximativ 4 lei.
- O nouă afacere comunistă reînvie în România
- Produsul se vinde în supermarket cu 4 lei
O nouă afacere comunistă a reînviat în România, dar de data aceasta românii nu mai trebuie să stea la cozi interminabile în fața unui magazin mic, pentru a putea face rost de un astfel de produs. Acum, poate fi cumpărat din supermarketuri cu circa 4 lei.
O altă afacere comunistă a reînviat în România
Înainte de Revoluție, cele mai multe produse erau raționalizate, astfel că românii ajungeau să stea la codă și pentru o sticlă de sifon. Produsul, care poartă numele unei mărci cunoscute la acea vreme, a fost readus la vânzare, dar de data aceasta se află pe rafturile supermarketurilor.
În era comunistă, sifonul era băutura consumată cel mai des, simplu sau ca adaos la băuturile alcoolice. Produsul a fost în continuare vândut în mediul rural, dar a rămas ceva izolat.
Totuși, de ceva timp, o firmă românească a readus pe piață acest produs, iar astăzi poate fi cumpărat din cele mai cunoscute supermarketuri din România. Producătorul vinde sifonul în sticlă de plastic de 1,6 litri, iar prețul variază între 4,60 și 5 lei, în funcție de magazinul din care este cumpărat.
Românii ”înmulțeau” vinul cu sifon
Pe lângă acest produs, există și alți agenți comerciali care scot la vânzare de la flacoane de sifon de 2 litri, până la capetele de sifon și celebrele lăzi. Prețurile variază, în funcție de comerciant.
În epoca ceaușistă, românii consumau vinul cu sifon mai mereu, iar acest obicei a rămas încă în anumite zone rurale, în special în zona Olteniei. Pe atunci, oamenii puneau cantitatea pe primul loc, pentru că nu își permiteau calitate. Vinul era produs aproape în întregime pentru consumatorii sovietici.
În prezent, mai mult de jumătate din podgorii sunt în proprietate privată, iar vinul este produs în principal pentru consumul intern.
O altă afacere comunistă care va reînvia în țara noastră în curând este celebrul Lacto Bar. Un antropolog culinar este pe cale de a deschide un astfel de local în Timișoara.