Ajunul Bobotezei e zi de post negru. Ce se mai face pe 5 ianuarie
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 04.01.2024 la 14:53
Actualizat pe 04.01.2024 la 14:53
Urmează una dintre cele mai importante sărbători din această lună, iar credincioșii se pregătesc riguros. În Ajunul Bobotezei se ține post negru și se respectă câteva tradiții și obiceiuri, importante pentru credincioși. Iată ce trebuie să faci în aceste zile.
- Ce trebuie să faci în Ajunul Bobotezei
- Ce tradiții respectă oamenii
Ajunul Bobotezei se sărbătorește pe data de 5 ianuarie, iar pentru această zi există câteva reguli și tradiții pe care toți credincioșii le respectă.
Una dintre ele este faptul că se ține post negru, astfel oamenii își curăță și purifică trupul pentru cea mai importantă zi din luna ianuarie, respectiv Boboteaza.
De ce se ține post negru în Ajunul Bobotezei
Una dintre regulile pe care niciun credincios nu o trece cu vederea este faptul că în Ajunul Bobotezei se ține post negru.
Potrivit preoților, acesta este modul prin care credincioșii se pregătesc spiritual pentru această mare sărbătoare. Nu se mănâncă și nu se bea nimic o zi întreagă.
Alte tradiții în Ajunul Bobotezei
În ajunul Bobotezei, credincioșilor le este recomandat să ia o pauză de la treburile casnice și să își petreacă timpul în familie, alături de cei dragi.
De asemenea, este interzis ca oamenii să spele haine. O altă tradiție străveche spune că fetele nemăritate trebuie să ia o ramură din busuiocul folosit pentru stropit și să o pună sub pernă, pentru a-și visa alesul.
Alte zile de post negru din anul bisericesc
Postul negru se ține, de către oamenii sănătoși, înaintea sărbătorilor importante. Acest lucru înseamnă că înainte de Crăciun, de Paște, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul sau Înălțarea Sfintei Cruci, credincioșii țin post negru.
Preoții recomandă ca doar oamenii sănătoși să țină post negru, iar cei care nu pot să facă acest lucru, pot să respecte câteva restricții alimentare.