Tot ce trebuie să știi despre ajutorul de deces. Ce valoare are și cum îl poți obține
Publicat pe 29.01.2019 la 20:36 Actualizat pe 29.01.2019 la 20:59
Pentru cei interesați de ajutorul de deces, anul 2019 vine cu informații utile. Prin urmare, iată tot ce trebuie să știi despre ajutorul de înmormântare, de la valoarea acestuia, cum îl poți obține și de ce acte ai nevoie.
Pentru cei interesați de ajutorul de deces, anul 2019 vine cu informații utile. Prin urmare, iată tot ce trebuie să știi despre ajutorul de înmormântare, de la valoarea acestuia, cum îl poți obține și de ce acte ai nevoie.
Ce este ajutorul de deces
Ajutorul de deces (sau ajutorul de înmormântare) este unul dintre cele cinci feluri de ajutoare sociale oferite de stat. Celelalte patru sunt venitul minim garantat, indemnizația socială pentru pensionari, alocația și ajutorul de încălzire.
Ajutorul de deces este acordat de Casa de pensii, însă acest lucru nu dictează că perosana decedată trebuie să fi fost pensionară sau salariată.
Ajutorul de deces este acordat persoanei care va suporta cheltuielile de înmormântare, fie că este vorba despre soțul supraviețuitor, copil, părinte, tutore sau altcineva care poate dovedi că se ocupă, legal, de cel mort.
Ce valoare are ajutorul de deces 2019
Pentru persoanele decedate care au fost asigurate sau pensionare, se acordă 4.162 de lei. În cazul în care mortul este un membru al familiei asiguratului sau pensionarului, cuantumul este 2.081 de lei.
Cum se obține ajutorul de deces 2019
Actele necesare, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, sunt următoarele:
• cerere pentru acordarea ajutorului de deces ( anexa nr. 11);
• certificat de deces (original şi copie);
• act de identitate al solicitantului (original şi copie);
• acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
• dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
• act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
• adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).
• adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
A.P.