Alegeri locale 2020. Cum se va desfășura campania electorală în contextul pandemiei de coronavirus
Publicat pe 27.08.2020 la 16:32 Actualizat pe 27.08.2020 la 16:32
Anul 2020 vine cu noi alegeri locale! În contextul pandemiei de coronavirus, campaniile electorale se vor desfășura în condiții speciale și de maximă siguranță.
- Alegerile locale se vor desfășura în condiții speciale
- Costurile de anul acesta s-au dublat față de cele din anii trecuți
Alegerile locale din luna septembrie a acestui an se vor desfășura cu totul diferit față de cum suntem obișnuiți, dată fiind criza epidemiologică provocată de noul coronavirus. Șeful AEP Constantin Mitulețu susține că fiecare secție de votare va fi dotată cu dezinfectanți și măști, iar ștampilele vor fi igienizate periodic. Într-un final, costurile din acest an pentru alegerile locale vor fi dublate.
Constantin Mitulețu precizează că personalul secțiilor de votare va primi atât măști, cârt și soluții dezinfectante pentru a diminua riscurile de infectare. De asemenea, votanții vor beneficia de aceleași măsuri de protecție.
Întrebat dacă votul se va desfășura în mai multe secții de votare pentru a evita supraaglomerarea, șeful AEP susține că această decizie va fi luată după ce întreaga situație va fi analizată împreună cu primarii localităților, ca mai apoi să-i fie comunicată și Ministerului Sănătății. În condițiile în care sălile de votare vor întâmpina un număr foarte mare de oameni și va fi necesară schimbarea locației, acest lucru va fi decis după discuțiile cu Ministerul.
Cetățenii care se află în izolare/carantină la domiciliu sau în spital vor putea vota prin urnele speciale. Tot ce trebuie să facă este să realizeze o cerere prin care să le fie îndeplinit acest drept. În aceste situații vor fi adoptate măsuri speciale de siguranță, stabilite de autorități.
Cheltuielile de anul acesta pentru organizarea alegerilor locale s-au dublat, din cauza achiziției echipamentelor de protecție și dezinfectare. Toate acestea sunt asigurate de Ministerul Sănătății. De asemenea, cheltuielile s-au dublat și din cauza creșterii indemnizațiilor pentru personalul din secțiile de votare. Constantin Mitulețu susține că dacă indemnizațiile ar fi rămas la un nivel scăzut, atunci exista riscul să nu se mai poată realiza alegerile pe fondul lipsei de personal.
Citește și: Calendar alegeri locale 2020. Vineri, 28 august, începe campania electorală