Alertă pentru România și Europa. Cinci țări au intrat în incapacitate de plată, potrivit FMI!
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 26.09.2022 la 12:38
Actualizat pe 26.09.2022 la 12:38
Alertă pentru România și Europa. Din cauza evenimentelor din ultima perioadă, cum ar fi pandemia, războiul dintre Rusia și Ucraina, dar și creșterea bruscă a ratelor dobânzilor, mai multe țări au fost nevoite să ceară ajutor la FMI. În acest context, au fost deja acordate împrumutri record prin peste 40 de programe.
- Alertă pentru România și Europa
- Cinci țări au intrat în incapacitate de plată, potrivit FMI
Situața globală fianciară pare să se înrăutățească de la o zi la alta. FMI a acordat deja împrumuturi record, prin peste 40 de programe, pentru zeci de țări care au fost nevoite să ceară ajutor de la Fondul Monetar Internațional.
Alertă pentru România și Europa
Potrivit FMI, cinci țări au intrat în incapacitate de plată. Din cauza evenimentelor din ultima perioadă, cum ar fi pandemia, războiul dintre Rusia și Ucraina, dar și creșterea bruscă a ratelor dobânzilor, mai multe țări au fost nevoite să ceară ajutor la de la Fondul Monetar Internațional. Așa se face că împrumuturile acordate au atins un nivel record.
Potrivit unei analize făcută de Fondul Monetar Internațional, la sfârșitul lunii august, 140 de miliarde de dolari au fost acordate, sub formă de împrumuturi, în 44 de programe separate. În lunile următoare se așteaptă o creștere mult mai mare a acestei cifre. Potrivit experților: "majorările suplimentare mari ale ratelor băncilor centrale ale principalelor piețe vor crește costurile de împrumut în întreaga lume și vor risca să declanșeze o recesiune severă."
Unii analiști spun că capacitatea de creditare a FMI ar putea fi în curând extinsă la limitele sale, deoarece țările sărace care sunt blocate pe piața internațională a datoriilor sunt forțate să apeleze la fond pentru sprijin.
Până la momentul actual, angajamentele totale ale FMI, se ridică deja la peste 268 de miliarde de dolari. În această sumă sunt inclusse și împrumuturile convenite, dar care nu au fost încă plătite.
Țări care au intrat în incapacitate de plată, potrivit FMI
Potrivin datelor FMI, Zambia și Sri Lanka – ambele care au intrat în incapacitate de plată în pandemie negociază restructurarea datoriilor lor. Și Ghana, Egipt și Tunisia sunt în discuții pentru a primi un astfel de sprijin. La sfârșitul lunii august, pentru Pakistan a fost aprobat un ajutor de 1,1 miliarde de dolari.
Argentina, de asemenea, urmează să primească 3,9 miliarde de dolari în următoarele câteva săptămâni, ca parte a programului său de 41 de miliarde de dolari.
Citește și: Criza economică generată de pandemie va dura mai mult decât se preconiza. FMI schimbă strategiile