Alimentele care ne fac mai deștepți. Prof. dr. Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă: "Alegeți cu grijă"
Publicat pe 01.04.2022 la 11:59 Actualizat pe 01.04.2022 la 11:59
Cu toții știm care sunt alimentele sănătoase pentru organismul nostru, însă cu siguranță nimeni nu s-ar fi gândit că există unele care ne fac mai deștepți. Nu, nu este o glumă de 1 aprilie! Chiar există alimente care cresc IQ-ul. Vezi care sunt acestea, dar și avertizările făcute de prof. dr. Vlad Ciurea!
- Alimentele cu care putem fi mai deștepți
- Nimeni nu s-ar fi așteptat la aceste produse
Știai că există alimente cu care poți să fii mai deștept?! Ei bine, da! Prof. dr. Vlad Ciurea ne dezvăluie care sunt acestea, dar și cum este posibil acest lucru. Nimeni nu ar fi crezut!
Alimentele care ne fac mai deștepți. Prof. dr. Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă
Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, cunoscut neurochirurg, a declarat recent că unele alimente ne ajută să stimulăm celula nervoasă şi să avem o memorie mai bună. Te întrebi care sunt acestea? Crezi că sunt scumpe? Nu este deloc așa, asta fiindcă sunt produse la îndemâna oricui.
Mai exact, în cap de listă este vorba despre cele mai uzuale și folosite alimente de către români, precum ciocolata, cafeaua, cacaua şi lecitina. Pe cât de evitate sunt de către oameni, pe atât de sănătoase sunt, de fapt, pentru creier.
"Există o grămadă de stimulatoare a proceselor cerebrale. Toate aceste stimulatoare favorizează învăţarea, şi la şcoală, şi la copilul mic. Toţi ştim, de exemplu, că în sesiune se foloseşte cafeaua în cantitate mare. Da, ne ajută. Ciocolata ne ajută, cacaua ne ajută, stimulează şi ajută. Sunt câţiva factori majori în învăţare: cafeaua, ciocolata, cacaua şi o alimentaţie raţională, cât mai puţine lucruri de tip grăsimi, sarmale, prăjeli, acele lucruri care încarcă stomacul şi sângele nu mai merge în creier. Apoi, dulce, dar nu zahăr, care este rafinat. Dar dulcele din miere, din fructe, nu prăjiturele însiropate. Trebuie metabolizat uşor acel dulce care dă energie", a spus prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, într-un interviu televizat.
Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea: "Creierului îi plac dulciurile"
Nu mai este un secret că mai toată lumea se ferește de dulciuri din diferite persepctive, cum ar fi dibaetul, problemele de sănătate, cariile dentare, și multe altele, însă prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă.
Renumitul medic a explicat că reducerea totală a dulciurilor este o mare greșeală, asta fiindcă creierului uman îi plac în totalitate, însă nu trebuie să exagerăm. Pe înțelesul tuturor, fructele de sezon, produsele făcute în casă, dar fără mult zahăr, sunt cele care stimulează și ajută creierul.
"Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne "extragem" energie. Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt "poveri" care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao.(...) Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă!", a scris prof. dr. Vlad Ciurea, pe contul de Facebook
CITEȘTE ȘI: Alimente care înlocuiesc carnea. Sunt sănătoase și îți aduc proteine în perioada de post