Alimentul care s-ar putea scumpi cu peste 10%. Nu te-ai fi așteptat niciodată la această majorare a prețului
Publicat pe 01.08.2023 la 21:51 Actualizat pe 01.08.2023 la 21:51
Vin vest triste pentru iubitorii de ciocolată! Mult îndrăgitul, dar și consumatul desert este pe cale să se scumpească, asta după ce costul boabelor de cacao a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Cu toate acestea, producătorii de la noi precizează că preţurile ar putea creşte cu cel puţin 10%.
- Ciocolata s-ar putea scumpi cu peste 10%
- Motivul pentru care costul boabelor de cacao a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu
Ciocolata este unul dintre cele mai consumate produse alimentare din întreaga lume. Mai mult decât atât, ciocolata este un produs alimentar obținut dintr-un amestec de cacao, lapte de cocos, zahăr, uneori lapte și unele arome specifice.
Ciocolata s-ar putea scumpi cu peste 10%
Indiferent de tipul de sortiment al ciocolății, fie că este albă, cu alune, sau cu arome exotice, ciocolata este desertul preferat nu doar al celor mici. Totuși, vestea că s-ar putea scumpi lasă un gust amar consumatorilor.
Așadar, în Africa, din cauza ploilor torenţiale, dar şi a unui dăunător care afectează arborii de cacao au devastat culturile, aprovizionarea cu acest aliment ar putea să devină o mare problemă în întreaga lume.
"Există nişte probleme în Africa de Vest, vis a vis de partea de productie, probabil că vor exista şi presiuni pe preţ. Cred că între 3-10% probabil ciocolata se va scumpi in următoarea perioadă.", a spus Codrin Ciplinschi, manager ciocolaterie.
Totuși, în funcţie de calitate, ciocolata poate ajunge de la câţiva lei, până la câteva sute de lei. În prezent, piața de ciocolată din România este estimată la peste 5 de miliarde de lei
Rețetă de ciocolată albă de casă cu stafide
Ingrediente
- 500 gr de ciocolată albă;
- 280 gr de lapte condensat;
- 100 gr de stafide;
- perluțe sau bombonele de decor;
Mod de preparare
Se pune ciocolata albă într-un bol și se topește în cuptorul cu microunde sau pe bain marie. Peste ea se adaugă laptele condensat și se omogenizează totul foarte bine. Se adaugă stafidele și se mai amestecă puțin.
Într-o tavă de 17/27 se toarnă compoziția, apoi se întinde cu mâna udă în apă rece. Se pun perluțele sau bomboanele de decor peste compoziția de ciocolată. Se dă tava la congelator pentru aproximativ o oră, după care se porționează. Ciocolata de casă este gata de servit. Poftă bună!
CITEȘTE ȘI: Rețetă de ciocolată albă de casă cu stafide. Gustul acestui desert îți va aduce aminte de copilărie