Alocaţii de stat pentru copii în anul 2024. Cu cât au crescut, ce acte sunt necesare și când intră banii pe card
Publicat pe 15.01.2024 la 09:18 Actualizat pe 15.01.2024 la 09:18
Alocaţii de stat pentru copii în anul 2024. În rândurile de mai jos îți vom spune cu cât au crescut, ce acte sunt necesare și când intră banii pe card. Iată ce trebuie să ai în vedere despre alocații!
- Alocaţii de stat pentru copii în anul 2024
- Ce trebuie să ai în vedere despre alocații
Milioane de copii și tineri din România beneficiază de alocații, cu scopul de a ușura într-o mică măsură viața acestora, iar sumele primite ar urma să înregistreze o creștere de 13,8% începând cu anul 2024. Autoritățile române au căutat diverse soluții de-a lungul timpului pentru a facilita viața cetățenilor. Un exemplu în acest sens este acordarea de alocații pentru copii, având multiple obiective, inclusiv stimularea procesului demografic. Cu toate acestea, din 2024 se preconizează o îmbunătățire în această privință, însă alocațiile de stat pentru copii nu reprezintă sume semnificative.
Alocaţii de stat pentru copii în anul 2024
Valoarea alocației acordate unui copil variază în funcție de vârstă și de eventualele probleme de sănătate cu care se confruntă. În general, vorbim despre sume cuprinse între aproximativ 300 de lei și peste 700 de lei.
Se acordă sume mai consistente pentru copiii cu vârsta de până în doi ani sau pentru cei care se confruntă cu diverse probleme medicale, având în vedere că aceștia sunt considerați a avea nevoi mai mari, ceea ce implică și cheltuieli mai substanțiale.
Autoritățile au anunțat că, în anul 2023, s-au efectuat plăți de alocații în valoare totală de 13,26 miliarde de lei, însă pentru anul 2024 se preconizează o creștere semnificativă a sumei, datorită majorării alocațiilor.
Pentru a beneficia de alocație, este necesară depunerea unui dosar ce conține mai multe documente, precum o cerere specifică, cărțile de identitate ale părinților, certificatul de naștere al copilului, certificatul de căsătorie al părinților, o hotărâre de încredințare (dacă este cazul), o hotărâre de adopție (dacă este cazul), dar și un extras de cont pe numele titularului, în vederea virării alocației într-un cont bancar.
Deoarece tot mai mulți români au optat pentru primirea alocației copilului sau a copiilor prin intermediul cardului, este important de menționat că aceștia ar urma să primească banii în prima jumătate a fiecărei luni. De obicei, se face referire la intervalul 8-10 a fiecărei luni, însă data exactă poate varia în funcție de mai mulți factori.
Cu cât a fost majorată alocația copiilor
Autoritățile au hotărât să implementeze o majorare de 13,8% a alocațiilor de stat pentru copii în anul 2024. Asta presupune că un copil cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani ar urma să primească aproximativ 292 de lei lunar, comparativ cu suma anterioară de 256 de lei.
În schimb, copiii cu vârsta de până la doi ani sau cei cu vârsta peste 2 ani, dar care se confruntă cu o dizabilitate, ar urma să primească aproximativ 719 lei, comparativ cu suma anterioară de 631 de lei, care reprezenta alocația de stat pentru copii în anul 2023.
Creșterea alocațiilor pentru copii ar trebui să fie vizibilă începând cu luna februarie, moment în care părinții micuților vor primi în conturile lor suma corespunzătoare lunii ianuarie. Autoritățile iau în considerare posibilitatea ca alocațiile pentru copii să fie crescute an de an, respectiv să fie majorate constant cu rata inflației.