Amenzile pentru șoferii din România au crescut. Lipsa documentelor i-ar putea costa peste 10.000 lei
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 19.02.2023 la 14:34
Actualizat pe 19.02.2023 la 15:29
Amenzile pentru șoferii din România au crescut semnificativ în acest an. Coducătorii auto riscă sancțiuni dure inclusiv pentru greșeli minore, cum ar fi lipsa documentelor. Acest lucru ar putea să îi lase chiar și fără 10.000 lei.
- Amenzile au crescut în România
- Cât trebuie să plătești dacă ești prin fără documente
Sancțiunile aplicate șoferilor români devin tot mai dure, astfel că trebuie să scoată din buzunare o mulțime de bani chiar și atunci când este vorba despre greșeli mici. Dacă în trecut lipsa documentelor era inclusiv trecută cu vederea, acum șoferii pot fi amendați cu sume uriașe, peste 10.000 lei. Valoare amenzii crește sau scade în funcție de tipul autovehiculului condus.
Amenzile pentru șoferii din România au crescut
Șoferii trebuie să fie din ce în ce mai atenți la volan, dacă vor să rămână cu banii în portofel. În cazul în care erau prinși la volan fără rovinietă, prețurile erau cuprinse între 250 și 500, acum sumele pornesc de la 275 lei, însă ajung la valori impresionante în funcție de tipul autoturismului condus.
Dacă vorbim despre autovehicule care transportă marfă cu o greutate până în 3,5 tone, șoferii plătesc minim 950 lei și maxim 1.900 lei în cazul în care conduc fără rovinietă. Prețurile cresc semnificativ atunci când șoferii conduc vehicule cu masă cuprinsă între 3,5 și 7,5 tone, deoarece amenda este cuprinsă între 1.550 lei și 3.100 lei.
Sancțiunile ajung la 5.500 lei
În timp ce pentru mașinile mici amenda este de doar câteva sute de lei și pentru mașini care transportă marfă trece puțin peste 1.000 lei, lucrurile se schimbă în cazul șoferilor care conduc autocare. Aceștia trebuie să se asigure că au documentele și rovinieta la ei, deoarece lipsa lor i-ar costa între 2.750 lei și până la 5.500 lei.
Obligativitatea rovinietei este pentru toate drumurile publice și se aplică pentru toate autoturismele și autovehiculele. De asemenea, amenzile sunt mai mari și pentru depășirea vitezei, având în vedere că încălcarea acestei reguli poate să coste chiar și 1.300 lei, în anumite condiții.