Anchetă după explozia de la fabrica de armament Băbeni. "Nu a fost respectată procedura de detonare a unei mine"
Publicat pe 18.11.2021 la 23:01 Actualizat pe 18.11.2021 la 23:01
O adevărată tragedie s-a petrecut astăzi la uzina de armament din Băbeni, Vâlcea, unde patru persoane au încetat din viață. În urma incidentului nefericit, oamenii legii au deschis o anchetă în acest caz, pentru a stabili cu certitudine circumstanțele în care s-a petrecut totul. Iată care sunt primele informații în urma cercetărilor făcute de către anchetatori.
- Anchetă în urma exploziei de la uzina de armament din Băbeni, Vâlcea
- Patru persoane au murit
În urma exploziei de proporții de la uzina de armament din Băbeni, astăzi, patru persoane au pierdut lupta cu viața, iar totodată alte patru sunt grav rănite. În aceste momente, victimele se află la spital, unde medicii încearcă să le stabilizeze starea de sănătate, în timp ce decesele au fost transportate la morgă.
Anchetă în urma exploziei de la uzina de armament din Băbeni, Vâlcea
Cele patru persoane care au murit ar fi lucrat la dezamorsarea unei mine, conform declarațiilor oferite de Octavian Fulger, purtătorul de cuvânt ISU Vâlcea, însă la scurt timp după tragedie, la fața locului au ajuns mai mulți anchetatori și specialiști. În acest caz a fost deschisă o anchetă, iar din prima ipoteză reiese că nu au fost respectate procedurile în momentul detonării unei mine.
Mai mult decât atât, prefectul județului Vâlcea, Sebastian Fârtat, a declarat care este procedura standard de dezamorsare a unei mine antipersonal, argumentând că în niciun caz cei patru oameni care au decedat nu ar fi trebuit să se afle acolo.
Totodată, un general care a ocupat funcții importante în Armata Română, a explicat de ce dezamorsează minele anti-personal și nu sunt distruse prin explozie.
„Delaborarea unei mine antipersonal este o operațiune extrem de periculoasă și se face în condiții deosebite și ea se face pentru valorificarea metalului, care de obicei este cupru. Practic se scoate trotilul, adică explozibilul și se salvează metalul. Noi în armata română aveam 2 tipuri de mine antipersonal: M2, la tracțiune, a cărei amplasare era mai complicată, cu o sârmă care se planta și se activa la tragere – astea sunt mai vechi, din cel de-al Doilea Război Mondial și M6, cele de apăsare, care sunt mai ușor de plantat și se declanșează la atingere”, a spus acesta pentru Libertatea.
A fost deschis un dosar penal
Pe lânga ancheta care o să stabilească cum s-a produs această tragedie, procurorii din Vâlcea au întocmit un dosar penal, fiind efectuate cercetări pentru comiterea infracţiunilor de nerespectarea regimului materiilor explozive, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
CITEȘTE ȘI: Patru oameni au murit la uzina de armament din Băbeni. Alte patru sunt grav rănite, în urma unei explozii