Anunț important pentru români! Ce pregătește guvernul și cum va arăta calendarul noilor taxe începând cu 1 septembrie 2023
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 18.07.2023 la 09:47
Actualizat pe 18.07.2023 la 09:47
Anunț important pentru toți românii! Începând cu data de 1 septembrie 2023, guvernul va recurge la noi taxe și impozite. Potrivit primelor informații, produsele de hrană pentru animalele de companie se vor scumpi, iar Ministrul Finanțelor vrea ca prețul tutunului și al alcoolului să crească începând cu această dată. De asemenea, prețul carburanților ar putea crește, din nou, începând cu prima zi a lunii septembrie.
- Calendarul noilor taxe, de la 1 septembrie
- Pentru ce produse și servicii vom scoate mai mulți bani din buzunar
Deși între PNL şi PSD sunt câteva păreri divergente în ceea ce priveşte creşterea taxelor, cert este că multe dintre ele vor creşte începând cu 1 septembrie 2023, în timp ce altele vor fi majorate începând cu prima lună a anului viitor.
Calendarul noilor taxe, de la 1 septembrie
PNL şi PSD doresc:
- impozit de 10% pe veniturile din dividende;
- reţinerea contribuţiei de sănătate 10% pentru tichetele de masă şi vouchere de vacanţă;
- TVA 19% pentru restaurante, hotel, produse de lux;
- TVA 9% pentru transport cu mocănita, telegondola şi barca;
Guvernul ia în calcul să scumpească produsele de hrană pentru animalele de companie, în timp ce Ministrul Finanțelor vrea ca prețul tutunului și al alcoolului să crească. De la 1 septembrie ar putea crește și taxa pe valoarea adăugată la 19% și pentru produsele bio, suplimentele alimentare, care acum beneficiază de un TVA de 9%.
Nou impozit pentru clădirile rezidențiale
Guvernul ar vrea să introducă și un nou impozit, de 1%, pentru clădirile rezidențiale care depășesc valoarea de 500.000 de euro, ceea ce înseamnă că un dezvoltator imobiliar ar urma să plătească minim 5000 de euro anual.
Impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru corporații va crește, iar guvernul vrea să taxeze cu 16% multinaționalele care duc profitul în alte ţări. Va exista şi o taxă suplimentară pentru jocurile de noroc, adică un impozit de 21%.
Angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor plăti 10% contribuţie la sănătate.