Apa de la robinet, mai scumpă decât energia electrică. Prețurile au explodat
Publicat pe 14.02.2023 la 13:50 Actualizat pe 14.02.2023 la 13:50
Prețurile au explodat din nou în România! Apa de la robinet a ajuns să fie mai scumpă decât energia electrică. Ce a anunțat Institutul Național de Statistică (INS) despre evoluția și inflația prețurilor.
- Apa de la robinet este mai scumpă decât energia electrică
- Prețurile au explodat din nou
După cum știm cu toții, untul, ouăle, uleiul și zahărul au înregistrat din nou o creștere a prețurile. Ce date au publicat cei de la Institutul Național de Statistică (INS). Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 22,47%.
Apa de la robinet este mai scumpă decât energia electrică
Într-un an, uleiul s-a scumpit cu 34,35%, laptele cu 33%, zahărul cu 63,37%, brânza de vacă cu 32,57%, peștele cu 21,10%, carnea de pasăre cu 21%, carnea de porc 17%, iar cafeaua cu 21,18%.
În perioada ianuarie 2022 - ianuarie 2023 au fost înregistrate cele mai mari creșteri la apă, canal, salubritate, gaze naturale și energie electrică (21,23%). Până și biletele de tren s-au scumpit 21,18%.
Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că prețurile la consum au crescut cu 0,3% în comparție cu luna decembrie a anului trecut.
Cât costă margarina și zahărul după scumpiri
Potrivit primelor informații, zahărul s-a scumpit 63%, iar margarina a înregistrat o creștere cu 36%. Prețurile au crescut cu 36%. Românilor le este din ce în ce mai greu din cauza acestor aspecte.
În prezent, o cutie de margarină se găsește în magazine la un preț care este cuprins între 10 și 13 lei, însă exisă mari șanse să existe din nou scumpiri la noi în țară. Specialiștii sunt de părere că aceste creșteri sunt un paradox.
În străinătate, prețurile la multe alimente sunt mai scăzute decât la noi în țară, chiar dacă la noi salariile sunt cu mult mai mici decât acolo.
Potrivit specialiștilor, creșterea prețurilor ar fi într-o strânsă legătură cu faptul că materia primă s-a scumpit, iar mâna de lucru la fel, iar producătorii sunt nevoiți, la rândul lor, să scoată mai mulți bani din portofele pentru produsele lor.
Citește și: Se scumpește hârtia igienică. Motivul pentru care prețul acestui produs crește