Bianca Drăgușanu, în fața judecătorilor / Ce le-a cerut magistraților de la Curtea de Apel București!
De Narcis Voica.
Publicat pe 18.01.2024 la 23:29
Actualizat pe 18.01.2024 la 23:29
Amendată cu 10.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru o afirmație făcută în spațiul public, Bianca Drăgușanu a decis să-și caute dreptatea prin tribunale.
- Bianca Drăgușanu a deschis un proces împotriva Consiliului pentru Combaterea Discriminării
- Vedeta consideră că a fost amendată ilegal de CNCD
Bianca Drăgușanu a deschis un proces la Curtea de Apel București, în care solicită anularea sancțiunii de 10.000 de lei care a fost aplicată anul trecut de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
„De exemplu, uite, despre Kim. Eu cred că dacă ea ar fi fost o femeie un pic mai înaltă, măcar cu vreo 10-15 cm, cred că era mai mișto decât e. Dar are niște forme pe care eu mi le doresc foarte mult și lucrez la asta. Doar că ea e foarte pitică, așa. Mie mi se pare că dacă nu ești înaltă, nu ești om. Ești pitic. Da, măi, dar nu mă mai face să zic lucruri…Eu, pentru că sunt înaltă, îmi plac femeile înalte. Asta nu înseamnă că am vreo problemă cu femeile care sunt scunde, dimpotrivă, au și ele norocul lor că pot să ia ditamai papainoagele în picioare și să pară înalte. Ai avantaje și dezavantaje. Deci nu înțelege greșit, că nu vreau să devină o chestie virală și împotriva mea. Oricum, mă doare la papuc, dar mă rog… Fiind mică de înălțime poți, ai multe avantaje, probabil ești mai rapidă, probabil ai mai multă energie, probabil poți să îți iei tocuri de 15-18 cm, care sunt foarte sexy. Fiind înaltă, ai foarte multe dezavantaje, dar mi se pare că femeile cu adevărat frumoase sunt femeile înalte. Miss Universe de ce are un metru 80, de exemplu? Dintotdeauna, de când există Miss pe planetă?”, este declarația sancționată de CNCD.
„Având în vedere mesajul transmis prin declarații, limbajul folosit, impactul declarațiilor cu raportare la calitatea reclamatei de persoană publică, Colegiul director constată că în speţă s-au depăşit limitele libertăţii de exprimare, iar fapta sesizată constituie contravenţie. În consecinţă, raportat la fapta de discriminare constatată, Colegiul dispune, cu unanimitate de voturi sancţionarea părţii reclamate cu amendă contravențională în cuantum de 10000 lei, pe care o consideră disuasivă, efectivă și proporțională cu pericolul social al faptei săvârșite”, susține CNCD.
Conform CNCD, la stabilirea cuantumului amenzii aplicate au fost avute în vedere următoarele circumstanțe agravante: modul de exprimare și răspândirea publică a mesajului. „În acest sens, Colegiul director apreciază că aspectele prezentate mai sus prezintă o gravitate sporită mai ales prin transmiterea unor astfel de mesaje în spațiul public, care se pot transforma în comportament denigrator la adresa unei anumite categorii de persoane care nu se încadrează în tiparul de frumusețe prezentat de reclamată, dar mai ales la adresa persoanelor suferinde de afecțiuni medicale care au ca efect restricționarea creșterii, fapt pentru care se justifică aplicarea sancțiunii cu amendă în vederea descurajării unor astfel de comportamente și atitudini. În același timp, având în vedere faptul că reclamata este o persoană publică, putând fi considerată chiar un formator de opinii, Colegiul recomandă acesteia să manifeste prudență în exprimare, să manifeste o grijă crescută asupra modului în care alege să își transmită propriile convingeri, percepții, opinii”, mai precizează CNCD.