BNR, anunț important! Ratele românilor la bănci ar putea scădea
Publicat pe 21.02.2024 la 13:20 Actualizat pe 21.02.2024 la 13:20
Banca Națională a României (BNR) a făcut un anunț extrem de important pentru milioane de cetățeni din țara noastră! Ratele românilor la bănci ar putea scădea în perioada următoare. Iată ce a transmis BNR recent!
- Anunț important al BNR
- Ratele românilor la bănci ar putea scădea
Banca Națională a României anunță că ratele românilor ar putea să înregistreze o scădere în anumite condiții, însă economiștii consideră că acest scenariu nu este foarte ușor de implementat.
Anunț important al BNR! Ratele românilor la bănci ar putea scădea
În prezent, conform unui raport al BNR, aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor întâmpină dificultăți în plata ratelor lor. Banca Națională a României a indicat faptul că perspectivele pentru o posibilă scădere a ratelor românilor depind în mare măsură de evoluția inflației în următoarele două luni.
Conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), inflația a crescut și a depășit 7% în ultima lună.
De exemplu, pentru un credit în valoare de 210.000 de lei, un client al unei bănci plătea o rată de 1.172 de lei în ianuarie 2022. După un an, această rată a crescut la peste 1.900 de lei, iar la începutul acestui an era de aproximativ 1.600 de lei. În cazul în care această dobândă anuală efectivă ar scădea, respectivul român ar ajunge să plătească aproximativ 1.300 de lei în următoarele luni.
Totuși, conform economiștilor, acest scenariu nu este ușor de realizat, având în vedere creșterile de prețuri din ultima perioadă.
Prin urmare, conform datelor de la Banca Națională a României, există în continuare români care se confruntă cu dificultăți în plata ratelor.
Aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor au întârzieri la plăți
Aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor întâmpină întârzieri în efectuarea plăților, iar acest număr ar putea să crească.
Până în anul 2025, este posibil să asistăm la o dublare a acestui număr, ajungând la peste 10% din totalul celor care dețin credite.