Boala fatală care face ravagii inclusiv în rândul tinerilor! Mulți o confundă cu o simplă răceală. Care sunt simptomele
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 31.10.2023 la 17:00
Actualizat pe 31.10.2023 la 17:00
O boală fatală face ravagii inclusiv în rândul tinerilor! Sunt o mulțime de persoane care confundă simptomele acestei afecțiuni cu o simplă răceală. Medicii trag un semnal de alarmă. Care sunt semnele și simptomele acestei boli.
- O simplă răceală poate ascunde, de fapt, o boală fatală
- Totul despre afecțiunea care reprezintă un pericol major și în rândul tinerilor
- Avertismentul medicilor
Potrivit specialiștilor, de multe ori se întâmplă ca oamenii să nu știe că au avut un atac de cord tăcut decât după săptămâni sau luni, când sunt constatate leziuni cardiace. Lipsa semnelor sau simptomelor care în mod normal nu au legătură cu un atac de cord poate face dificilă identificarea unui atac de cord silențios, dar provoacă daune ca orice alt atac de cord.
Boala fatală care face ravagii inclusiv în rândul tinerilor
Un atac de cord silențios, numit și ischemie tăcută, este un atac de cord care, potrivit specialiștilor, nu are nici un simptom, simptome minime sau simptome nerecunoscute. Un atac de cord nu este întotdeauna la fel de evident ca durerea în piept, problemele de repirație și transpirațiile reci.
Un atac de cord se poate întâmpla, de fapt, fără persoana să știe asta, de aceea se și numește atac de cord „silențios”. Cunoscut și ca infarct miocardic, un atac de cord înseamnă că inima ta nu primește oxigen. De obicei, un cheag de sânge provoacă un atac de cord, împiedicând sângele să curgă printr-una dintre arterele coronare.
Atât persoanele în vârstă, cât și tinerii, pot suferi un infarct silențios, așa cum îl numesc medicii. Această boală poate da foarte puţine semnale de alarmă care pot fi confundate cu cele ale unei răceli, sau cu refluxul gastroesofagian.
„Dacă am eticheta un junghi în zona stângă a toracelui, dar nu numai în partea stângă, poate fi și în zona abdomenului, ne-am gândi la răceală, mai ales dacă e asociat cu scurgeri nas, dureri gât, febră.
Dacă este o durere bruscă și este și senzația de nod în gât trebuie sunat la 112 și dus la Camera de Gardă, la spital”, a explicat Carmen Dorobăț, medic specialist infecționist, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași la Realitatea Plus.
Specialiștii spun, de asemenea, că un prim simptom în cazul infarctului ar fi oboseala apărută brusc, care nu trece la câteva zile de la instalare.
Care sunt factorii de risc pentru un atac de cord silențios?
Alte probleme de sănătate vă pot expune la un risc mai mare de a face un atac de cord. Acestea includ:
- ești supraponderal.
- nu faci mișcare în mod regulat.
- hipertensiune arterială.
- colesterol ridicat.
- dieta bogată în colesterol, sare si grasimi nesanatoase.
- glicemie crescută.
- tutun.
Citește și: Beneficiile unui pahar de vin consumat zilnic. Ce recomandări au făcut specialiștii