Bobotează 2020. Rugăciunea pe care este bine să o spui pe 6 ianuarie, pentru ca tu şi familia ta să fiţi sănătoşi tot anul
Publicat pe 05.01.2020 la 13:37 Actualizat pe 05.01.2020 la 13:56
Luni, pe 6 ianuarie, este sărbătoare mare pentru creştini, pentru că este sărbătorit Botezul Domnului. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din an şi face parte din rândul Sărbătorilor de iarnă.
Luni, pe 6 ianuarie, este sărbătoare mare pentru creştini, pentru că este sărbătorit Botezul Domnului. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din an şi face parte din rândul Sărbătorilor de iarnă.
Boboteaza, sărbătorită pe 6 ianuarie
Boboteaza sau Botezul Domnului este sărbătoarea care marchează botezul Lui Iisus Hristos în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani. Cel care a primit binecuvântarea de a-l boteza pe Fiul Lui Dumnezeu a fost chiar Sfântul Ioan Botezătorul.
În momentul în care Domnul Iisus Hristos a fost botezat, martorii vremii au precizat, aşa cum spun cărţile sfinte, că cerurile s-au deschis, iar Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Lui Iisus Hristos în chip de porumbel.
În semn de cinste pentru această mare sărbătoare, în fiecare an, înainte de Bobotează, preoţii umblă prin casele oamenilor cu botezul, pentru a le binecuvânta şi pentru a le aduce vestea sfântă a Botezului Fiului Lui Dumnezeu. De asemenea, în biserici, în această zi, se face Agheasma Mare, care se ia doar în anumite zile din an. De asemenea, credincioşii ţin post cu o zi înainte, pentru a fi vrednici de a gusta de Bobotează din Sfânta Agheasmă.
Rugăciunea pe care este bine să o spui pe 6 ianuarie, de Bobotează, pentru sănătatea ta şi a familiei tale
''În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ţie. Arătatu-Te-ai în lume, Cel Ce ai făcut lumea, ca să luminezi pe cei ce şedeau întru întuneric, Iubitorule de oameni, Slavă Ţie. Păcătoşilor şi vameşilor, pentru mulţimea milei Tale Te-ai arătat, Mântuitorul nostru. Că unde avea să strălucească Lumina Ta, dacă nu celor ce şedeau întru întuneric? Iubitorule de oameni, Slavă Ţie.
Fundul adâncului l-a descoperit şi pe uscat pe ai Săi i-a trecut, întru acelaşi acoperind pe potrivnici, Domnul, Cel Tare întru războaie, că S-a preaslăvit. Pe Adam, cel stricat, iarăşi îl zideşte în apele Iordanului şi capetele diavolilor, celor ascunşi, le sfărâmă Împăratul veacurilor, Domnul, că S-a preaslăvit. Cu Focul Cel fără de materie al Dumnezeirii, în Trup materialnic îmbrăcându-Se, cu apa Iordanului Se acoperă Cel Ce S-a Întrupat din Fecioară, Domnul, că S-a preaslăvit. Cel Ce spală păcatele oamenilor, împreună cu aceştia S-a curăţit în Iordan, cu care voind S-a asemănat, rămânând Ceea Ce era şi pe cei din întuneric îi luminează Domnul, că S-a preaslăvit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin''.