Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași a fost renovată. Cum arată acum și de ce rezultatul a fost criticat aspru / FOTO
Publicat pe 20.11.2023 la 16:21 Actualizat pe 20.11.2023 la 16:35
A fost renovată bojdeuca lui Ion Creangă din Iași, de pe Dealul Țicăului, dar nici reacțiile nu au întârziat să apară. Dacă înainte era o casă simplă în care scriitorul a locuit timp de 17 ani, acum ea a fost modernizată printr-un proiect al Consiliului Județean Iași. Mai mult, locuința urmează să fie redeschisă pentru vizitatori din luna decembrie 2023, iar anunțul vine din partea președintelui instituției, Costel Alexe.
- A fost renovată bojdeuca lui Ion Creangă din Iași
- Cum arată acum și de ce rezultatul a fost criticat aspru
Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași, de pe Dealul Țicăului, a fost renovată. Și, dacă înainte era o casă simplă în care scriitorul a locuit, acum ea a fost modernizată printr-un proiect al Consiliului Județean Iași și urmează să fie redeschisă pentru vizitatori începând cu luna decembrie 2023.
A fost renovată bojdeuca lui Ion Creangă din Iași
Totodată, anunțul redeschiderii a fost făcut de către președintele instituției, Costel Alexe.
"'Călător pe meridiane culturale', așa s-a numit proiectul prin care am reabilitat întreg ansamblul muzeal cu fonduri europene, printr-un parteneriat implementat împreună cu Primăria Fălești Și Consiliul Raional Fălești din Republica Moldova. Prin acest proiect, am efectuat lucrări de restaurare și securizare a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.", este anunțul făcut de președintele instituției, Costel Alexe (PNL).
Rezultatul a fost criticat aspru
La scurt timp după finalizarea reabilitării, s-au iscat mai multe conflicte. În acest fel, internauții l-au criticat dur pe președintele instituției, Costel Alexe, reclamând faptul că proiectul nu a păstrat simplitatea ansamblului.
Mai mult decât atât, oamenii au fost deranjați și de faptul că locuința a fost transformată într-o casă prea luxoasă. Mai exact, din simpla casă, acum locuința deține un pavaj nou, dar și încălzire prin pereţi şi prize.
"Celebra tindă din spate în care Creangă şi Eminescu stăteau la piscina vremurilor respective, în butoaiele de vin te mai îndeamnă spre aşa ceva, apoi nu ştiu să fi avut un asemenea sistem de ferestre acest pritvor din spatele casei. Am văzut că s-a reamenajat şi curtea. Văd aici o piatră nouă, o gresie nouă galbenă. E o gresie de proastă calitate, faţă de piatra care era anterior.",a precizat Vasile Cotiugă, profesor universitar al Facultății de Istorie.
Constructorii se apără și susțin că s-a păstrat esența monumentului istoric
Totodată, arhitecţii şi constructorii care s-au ocupat de acest proiect susţin că au încercat să păstreze cât mai multe elemente originale ale vechii căsuțe în care a locuit marele scriitor.
"Mi se par nejustificate opiniile astea. S-a păstrat absolut tot, de fapt nu s-a înlocuit aproape nimic. Da, arată a proaspăt, dar asta nu înseamnă neapărat că am alterat cumva substanţa monumentului. Au lucrat numai specialişti atestaţi. Şi firma de construcţii este atestată, şi proiectanţii sunt atestaţi şi studiile.", a spus Filip Ciobănaș, arhitect.
CITEȘTE ȘI: Povestea neștiută a lui Ion Creangă. A avut epilepsie și a fost înșelat cu un călugăr