București a devenit, oficial, cel mai poluat oraș din România. Cine se află pe celelalte locuri și ce măsuri va lua Comisia Europeană
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 28.09.2023 la 01:15
Actualizat pe 28.09.2023 la 01:15
După cum știm deja, poluarea este o problemă cu care se confruntă întreaga lume, iar de mulți ani se caută soluții pentru a o reduce. Ei bine, la nivel național, în urma unei analize s-a constatat că București a devenit, oficial, cel mai poluat oraș din România. Iată cine se află pe următoarele locuri din acest clasament și ce măsuri va lua Comisia Europeană.
- București este cel mai poluat oraș din România
- Cum se va reduce această problemă
Comisia Europeană se implică în reducerea poluării, iar printre alte măsuri, s-a descoperit că cel mai poluat oraș din România este București.
În Capitală calitatea aerului nu a fost îmbunătățită așa cum s-a întâmplat în cazul altor orașe, iar acest lucru a dus la statistici îngrijorătoare, care ar putea să le pună sănătatea în pericol celor care locuiesc în zonele cele mai aglomerate.
București a devenit cel mai poluat oraș din România
Conform ultimelor date, București a depășit de peste 35 de ori într-un an gradul de poluare impus de Comisia EUropeană.
În urmă cu mai mulți ani, pe aceeași listă se aflau Iași, Brașov și Craiova, însă aceste orașe au luat măsuri în acest sens. Ei bine, București a rămas la același nivel îngrijorător ca atunci.
Garda de Mediu a analizat atent principalele cauze care au dus la acest grad de poluare din București și au constat că acestea sunt traficul, incalzirea rezidențială și activitatea industrială, în cea mai mică proporție. Având în vedere că planul de reducere a poluării nu a fost implementat, Garda de Mediu a anunțat că va face sancțiuni.
”Doar Bucureştiul se află în procedură de infringement, principalele cauze ale poluării aici fiind traficul (în proporţie de 58%), încălzirea rezidenţială (27%), activitatea industrială (13%). Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) cuprindea mai multe măsuri care trebuia să fie implementate în perioada 2018-2022, dar în 2020 Primăria Capitalei a sistat investiţiile, iar măsurile nu au fost duse la îndeplinire. Garda de Mediu va sancţiona şi va impune să se ducă la îndeplinire măsurile asumate, altfel lucrurile se vor agrava. Până acum, România a primit doar avertismente de la Uniunea Europeană”, a transmis comisarul general al Gărzii de Mediu, Andrei Corlan, conform știripesurse.ro.
Sclipiciul va deveni interzis
Într-o altă încercare de a reduce poluarea, Comisia Europeană a decis ca sclipiciul vrac să fie interzis în saloanele de cosmetică din România. Așadar, sclipiciul depășește mărimea de 5 milimetri, nu va mai putea fi folosit. Această decizie va intra în vigoare în termen de 20 de zile de când a fost adoptată.
De asemenea, în România au fost luate mai multe măsuri privind acest scop, cum ar fi introducerea taxei pe centrala de apartament, sau chiar și taxa în plus pentru șoferii ale căror mașini emană o cantitate mai mare de noxe.