Calendar creștin ortodox, vineri, 30 august. Cui trebuie să-i spui „La mulți ani” în această zi
Publicat pe 29.08.2019 la 12:30 Actualizat pe 29.08.2019 la 13:04
Calendar creștin ortodox, vineri, 30 august. Pe data de 30 august este mare, mare sărbătoare la români! În fiecare an, în această zi sunt prăznuiți 3 sfinți importanți! Da asemenea, este un bun prilej pentru a le spune celor dragi „La mulți ani”.
Calendar creștin ortodox, vineri, 30 august. Pe data de 30 august este mare, mare sărbătoare la români! În fiecare an, în această zi sunt prăznuiți 3 sfinți importanți! Da asemenea, este un bun prilej pentru a le spune celor dragi „La mulți ani”.
În fiecare an, pe 30 august, Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții Ierarhi: Alexandru, Ioan si Pavel cel Nou, Patriarhii Constantinopolului. Cu această ocazie, cei care poartă numele Alexandru, Ioan sau Pavel își serbează onomastica. Așa că, nu uita să le spui „La mulți ani”!
Sfântul Alexandru a trăit în anul 314 și a făcut multe călătorii apostolice în Tracia, Macedonia, Tesalia, dar și în insulele grecești pentru a predica credința Sinodului ortodox. La 98 de ani, la câteva de luni de la moartea Sfântului împărat Constantin (337), s-a stins din viață, lăsându-l p
Ioan al IV-lea al Constantinopolului, cunoscut și sub numele de Ioan Postitorul, a fost al 23-lea episcop al Constantinopolului. Acesta a fost primul episcop al Constantinopolului care a luat titlul de „patriarh ecumenic”.
Ereticii arieni au contestat alegerea Sfântului Pavel Mărturisitorul pentru scaunul patriarhal. Din această cauză, a fost nevoit să se refugieze la Roma. Însă, după un timp a fost repus în scaun și ucis ulterior de eretici, în timpul unei slujbe. Moaștele Sfântului Pavel Mărturisitorul la Veneția din 1236, când au fost aduse de la Constantinopol.
Rugăciunea Sfântului Alexandru din Svir pentru toate zilele
„Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare. Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse. Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tau (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu. Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mânia Lui de la mine, păcătosul. Iar tu, Preacurată Doamnă Fecioară, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tau (numele). Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-mă de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”