Calendar Ortodox 10 mai 2024 - Izvorul Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roșie. Tradiţii şi obiceiuri. Ce este interzis să faci în prima zi de vineri de după Paște
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 10.05.2024 la 08:36
Actualizat pe 10.05.2024 la 08:36
sărbătoare cu cruce roșie astăzi, în Calendarul Ortodox, pe 10 mai 2024. În Vinerea din Săptămâna Luminată creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Ce este interzis să faci în prima zi de vineri de după Paște.
- Pe data de 10 mai, anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii
- Ce este interzis să faci în prima zi de vineri de după Paște
Vinerea din Săptămâna Luminată mai este numită și Vinerea Scumpă. După slujba de seară, preoții sfințesc din nou fântânile. Asrăzi, 10 mai, este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.
Calendar Ortodox 10 mai 2024 - Izvorul Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roșie
Anul acesta, pe data de 10 mai 2024, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare cu cruce roșie care amintește de una dintre minunile săvârșite de Maica Domnului. Această sărbătoare nu are o dată fixă, fiind sărbătorită în fiecare an în Vinerea Luminată, după Paște.
Denumirea acestei sărbători, și anume Izvorului Tămăduirii, vine de la minunea pe care a realizat-o Sfânta Fecioară Maria în apropierea Constantinopolului. Se spune că un om înțelept, care nu vedea, rătăcea în jurul Constantinopolului. S-a întâlnit cu viitorul împărat Leon cel Mare, care era un om de rând în acea perioadă. Bărbatul care nu vedea avea nevoie să bea apă, iar Leon a vrut să îl ajute, așa că a căutat apă în toate locurile apropiate de aceștia.
Când a văzut că nu reușește să găsească nicio sursă de apă, a dorit să se întoarcă la bărbatul orb, însă a auzit o voce care i-a spus: „Nu e nevoie să te ostenești, Leone, căci apă este aproape!”.
A început să caute apoi cu disperare apa, moment în care a auzit același glas rostind „Pătrunde, Leone împărate, mai adânc în pădurea aceasta și luând cu mâinile apă tulbure, potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați și vei cunoaște de îndată cine sunt Eu Care sălășluiesc aici de multă vreme”.
Leon a ascultat glasul din pădure, iar bărbatul nevăzător a început să vadă din acel moment. Atunci, Leon s-a pus în genunchi și a rostit spre ceruri că acolo se află Izvorului Tămăduirii.
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
De Izvorul Tămăduirii, preoții săvârșesc slujbe de sfinţire a apei, care poartă numele de "sfințirea mică". Apa sfințită este folosită de credincioși pentru a stropi animalele din gospodărie și încăperile din casă, pentru îndepărtarea bolilor și a relelor.
Oamenii bolnavi beau agheasmă dimineața, pe stomacul gol, spre a se înzdrăveni.
De Izvorul Tămăduirii, în prima vineri de după Paște, nu se spală, nu se calcă rufe, nu se coase și nu se fac alte treburi casnice.
Se mai spune că toate apele sunt sfințite în această zi, fiind mai zgomotoase și mai zbuciumate.
Citește și: Calendar Ortodox 9 mai 2024 - Sfântul Proroc Isaia. Ce rugăciune e bine să rostești astăzi, în Joia Luminată