Calendar ortodox 2022. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce să faci astăzi ca să nu atragi bolile și necazurile
Publicat pe 26.10.2022 la 10:20 Actualizat pe 26.10.2022 la 10:20
Sărbătoare mare astăzi, 26 octombrie! Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru care este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. În această zi sunt specifice o serie întreagă de superstiții și tradiții care trebuie respectate. Iată ce să faci astăzi ca să nu atragi necazurile și bolile!
- Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru
- Iată ce nu e bine să faci astăzi!
Astăzi este o zi extrem de importantă pentru toți creștinii. În fiecare an, pe data de 26 octombrie este prăznuit Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, care este ocrotitorul orașului Salonic, iar moaștele sale se află într-o biserică veche de peste 1.000 de ani.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru
În această zi, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Gospodinele merg cu bucate la biserică, iar apoi le împart pentru cei care au trecut în neființă. Femeile trebuie să le împarte copiilor covrigi, mere, nuci, dar și fructe uscate.
Păstorii obișnuiesc să-și așeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, asta pentru a observa cum va fi iarna care vine. Aceștia așteaptă să vadă oaia care se așează pe el, iar dacă ea este neagră iarna va fi una bună, însă dacă oaia este albă iarna va fi una rea.
De Sfântul Dumitru nu trebuie să folosești pieptenele, asta pentru că vei atrage asupra ta necazuri și primejdiI. În această zi de sărbătoare trebuie să ai toate socotelile lichidate.
Rugăciune puternică de Sfântul Dumitru
„Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu și harazit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngăduit să poți vești cu mai multă ușurință și autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a câştiga fericirea veşnica.
Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruință al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulițele ucigașilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o dă trăirea sinceră a credinței. Binecuvântează-mă şi pe mine, ca să mă pot împotrivi greutăților pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința.
Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor. Da-mi si mie harul să fiu în viață o plăcută mireasmă a lui Hristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda şi rugăciunea mea. Amin.”
Citește și: Ce sunt Sânzienele și de ce se sărbătoresc din vechi strămoși pe 24 iunie. Este cruce roșie în calendar