Ce sunt Sânzienele și de ce se sărbătoresc din vechi strămoși pe 24 iunie. Este cruce roșie în calendar
Publicat pe 23.06.2022 la 17:18 Actualizat pe 23.06.2022 la 17:18
Din vechi strămoși, pe data de 24 iunie se sărbătoresc Sânzienele, fiind o zi marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Ei bine, cu toți știm acest lucru, însă nu mulți cunosc ce semnifică, de fapt, această sărbătoare! Iată ce se ascunde în spatele ei de ani și ani de zile!
- Sânzienele se sărbătoresc anual pe data de 24 iunie
- Care este semnificația din vechi strămoși
Mâine, pe data de 24 iunie, se sărbătoresc Sânzienele, astfel că mulți români știu din moși strămoși că nu se fac treburi casnice, fiindcă această sărbătoare cu cruce roșie poate avea un efect negativ pentru cei care nu o respectă.
Ce semnifică Sânzienele și de ce sunt sărbătorite anual pe data de 24 iunie
În fiecare an, pe data de 24 iunie sunt sărbătorite Sânzienele, însă această dată nu este una aleasă la întâmplare, asta fiindcă este asociată din moși strămoși cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul şi a Aducerii Moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Această zi este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, astfel că preoții din fiecare biserică din țară țin slujbe importante mâine, unde numeroși credincioși merg pentru a se ruga și a li se ierta păcatele.
„În noaptea Sfântului Ion de vară Dumnezeu a orânduit pace între toate animalele, jigăniile și paserile. Le dă și lumina înțelegerii pentru acel răstimp, ca să grăiască întocmai așa cum grăiesc oamenii. Oriunde s-ar afla toate se strâng în sobor și stau la sfat. Și când se aude zvon în poiană, toate sălbătăciunile se bulucesc și așteaptă numai semn de sus, ca să le vină grai omenesc și să deschidă soborul zicând: «Domnul Dumnezeu să fie binecuvântat, căci ne dă un ceas de pace și înțelegere, cum nu-l au oamenii. Domnul să fie binecuvântat!», au mormăit fiecare cu viersul său.” Mihail Sodoveanu - Nopțile de sânziene.
De unde vine numele de Sânziene
Știm cu toții de Sânziene de ani la rând, însă nu mulți s-au întrebat de unde provine acest nume, astfel că noi deslușim acest mister și vă spunem că totul a început cu zeci de ani în urmă de la zeița silvestră Santa Diana.
Mai mult decât atât, Sânzienele mai sunt numite zâne, drăgaice, danse, vâlvem irodiade, nagode sau vântoase în tradiția populară românească, fiind considerate niște femei frumoase cu puteri vindecătoare care ajută la înmulțirea plantelor și animalelor, alină bolile oamenilor și suferințele și apară culturile de grindină și de vijelii.
Potrivit tradiției, în noaptea de 23 spre 24 iunie, când se sărbătoresc Sânzienele, cerurile se deschid, iar personajele mistice nocturne apar în grupuri, de obicei în număr impar, cântând şi dansând pe câmpuri. De obicei, sunt considerate zâne bune, care aduc bine, însă dacă oamenii nu respectă tradițiile pot devenei rele, asemeni ieleleor.
CITEȘTE ȘI: Când se pun flori de sânziene sub pernă în 2022. Fetele care fac asta își vor visa alesul