Calendar ortodox, duminică, 13 octombrie. Rugăciunea pe care trebuie să o spui atunci când te simți deznădăjduit

Calendar ortodox, duminică, 13 octombrie. Rugăciunea pe care trebuie să o spui atunci când te simți deznădăjduit © Facebook

Sărbătoare mare pentru creștini, duminică, pe 13 octombrie, cu o zi înainte de marea sărbătoare a Sfintei Cuvioase Parascheva. Astfel, în fiecare an, la această dată, sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica.

Sfântul Carp a fost episcop, Sfântul Papil a fost diaconul său, Sfântul Agatodor a fost servitorul Sfântului Carp, iar Sfânta Agatonica a fost sora Sfântului Carp. Aceștia au fost oameni foarte credincioși, ei fiind puși să se închine idolilor. Nici nu au vrut să audă și au ales să fie torturați și pedepsiți decât să renunțe la dragostea pentru Hristos. Au fost târâți prin pământ după ce au fost legați de cai, însă rănile li s-au vindecat ca prin minune cu putere de la Dumnezeu.

De asemenea, ei au fost supuși la chinuri grele, dar nimic nu i-a făcut să renunțe la calea cea dreaptă. Mai mult decât atât, mulți oameni care au fost martori acestor minuni au ales să primească botezul Domnului. În plus, în momentul în care Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor au fost aruncați la fiare nu au pățit nimic, iar apoi au fost aruncați într-un cuptor de foc, acolo unde a sărit și Sfânta Agatonica. Nici acolo nu au pățit nimic, tocmai pentru că Dumnezeu îi păzea. În cele din urmă, aceștia au fost supuși altor chinuri grele și și-au dat viața pentru credință.

De asemenea, duminică, pe 13 octombrie, Biserica sărbătorește și Aducerea Moșatelor Sfântului Andrei la Iași.

Rugăciunea către Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica

''Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Ca pe uscat umblând Is­rael, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Cer de la tine Hristoase să se lumineze sufletul meu cel în­tunecat cu Lumina Dumnezeirii Tale celei fără de început; şi să mi se dea cuvânt ca să laud după vrednicie pe aceşti înţelepţi mucenici. Lepădându-vă, purtătorilor de chinuri, de toată îndulcirea cea de pe pământ, v-aţi într-armat gândul către Calea cea ce­rească, întâi prin sihăstrie şi acum prin sânge.

Lesne aţi putut, înţelepţilor, a răbda toată supărarea prin Puterea cea Dumnezeiască, prin care, surpând toată puterea vrăjmaşului, aţi căpătat laudă. Fiind eu învechit mai de de­mult din sfatul vicleanului şar­pe, nesuferind Dumnezeu să mă vadă pierdut, sălăşluindu-Se întru tine, Preacurată, m-a înnoit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin''.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro