Calendar ortodox, joi, 21 mai. Ce mari sfinți sunt sărbătoriți azi de creștini

Calendar ortodox, joi, 21 mai. Ce mari sfinți sunt sărbătoriți azi de creștini © arhiva

Ziua de 21 mai reprezintă o zi foarte importantă pentru creștinătate și motiv de bucurie pentru cei ce își sărbătoresc ziua de nume pe această dată.

Astăzi sunt sărăbătoriți Sfinții Împărați Constantin și Elena, cei despre care se spune că au redat libertatea creștinismului și au devenit protectorii credincioșilor. 

Despre Împăratul Constantin se spune că a adoptat o serie de măsuri favorabile pentru Biserică și preoți. Cât despre mama sa, Împărăteasa Elena, se spune că și-ar fi eliberat toți sclavii și că i-ar fi ajutat pe creștinii osândiți.

Mai mult, de numele Împăratului Constantin se leagă decizia ca Paștele să fie sărbătorit în prima duminică de după luna plină a echinocțiului de primăvară.

Obiceiuri și tradiții: ce este bine și ce nu, să faci azi

În unele zone există anumite superstiții care se referă la această sărbătoare. De exemplu, unii agricultori nu lucrează astăzi, pentru a nu li se strica recoltele  din pricina păsărilor. De asemenea, se spune că cine va sădi astăzi porumb, ovăz sau mei acestea nu vor dar roade și se vor usca. Și viticultorii se tem că, dacă lucrează astăzi, graurii le vor mânca recolta.

Ciobanii stabilesc astăzi cine le va fi conducător și unde își vor stabili stânele. Mai mult, aceștia fac un foc mare prin care își pun oile să sară pentru a le feri de rele cât timp vor paște la acea stână. 

Pentru a se feri de rele, femeile stropesc cu agheasmă și ard tămâie în jurul casei.

Rugaciune către Sfinții Împărați Constantin și Elena

„Sfintilor Imparati Constantin si Elena, dupa Dumnezeu si Maica Domnului, voi sunteti nadejdea noastra si folositorii nostri; voi ne sunteti noua bucurie in vremea necazului, voi ne ocrotiti in nevoi si ne ajutati. Voi sfintelor manastiri si biserici le sunteti pazitori; pentru aceasta cadem inaintea voastra cu lacrimi, rugandu-va sa nu incetati a ne ajuta noua neputinciosilor, ci mijlociti la Dumnezeu si la preacurata Lui Maica si pururea Fecioara Maria, ca si pe noi sa ne pazeasca fara prihana si pe toti sa ne intareasca in credinta, pana la sfirsitul vietii, spre mantuirea sufletelor noastre. Amin!”.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro