Tradiții și superstiții de Sfinții Constantin și Elena. Ce nu este bine să faceți în această zi

Tradiții și superstiții de Sfinții Constantin și Elena. Ce nu este bine să faceți în această zi © Arhivă

Data de 21 mai reprezintă un motiv de mare bucurie pentru credincioși. În fiecare an, în această zi sunt sărbătoriți Sfinții Constantin și Elena. Iată ce nu este bine să faceți!

Cine au fost Sfinții Constantin și Elena

Constantin cel Mare s-a născut în jurul anului 274, în Naissus, cunoscut sub denumirea de Nis, Serbia. Acesta a rămas un Sfânt cunoscut în istorie datorită măsurilor luate în timpul domniei sale pentru credință, Dumnezeu și preoți. 

Sfântul Constantin cel Mare este sărbătorit ca Sfânt în Bisericile Ortodoxe și în Biserica Greco-Catolică odată cu mama sa, Sfânta Elena, pe data de 21 mai.

Despre Sfânta Elena se spune că a fost o femeie tare blândă și bună la suflet, eliberându-și sclavii şi ajutându-i pe creştinii persecutaţi. Sfânta Elena a construit mai multe sfinte locașuri, printre care Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem și pe cea din Nazaret.

Tradiții și superstiții de Sfinții Constantin și Elena

Tradiția spune că în această zi e este bine să se munceasă la câmp, mai exact nu se lucrează ogoarele, nu se plivesc ierburile și nu se dă cu sapa. Pe 21 mai, în unele zone se zice că păsările își învață puii să zboare pentru prima dată. 

În acest sens, se spune că dacă oamenii se odihneau în loc să muncească la câmp recoltele nu vor fi mâncate de păsări. 

Tot tradiția spune că Ziua de Constantinul Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul. Potrivit spuselor din popor, ce se seamănă după această zi se usucă, fără să dea roade.

De asemenea, în această zi, femeile obișnuiesc să tămâie și să stropească cu aghiasmă pentru că astfel se spune că sunt alungate duhurile rele.

Țăranii care au oi aprind un foc uriaș și stau în jurul lui, iar animalele trec prin acesta pentru a fi ferite de cele rele.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro