Calendar ortodox, luni, 18 noiembrie. Mai mulți sfinți sunt prăznuiți în această zi

Calendar ortodox, luni, 18 noiembrie. Mai mulți sfinți sunt prăznuiți în această zi © arhivă

În fiecare an, pe data de 18 noiembrie este mare, mare sărbătoare la români! În această zi sunt prăznuiți, în calendarul ortodox, mai mulți sfinți. 

În calendarul ortodox este mare sărbătoare la români, de care orice bun creștin trebuie să știe. În fiecare an, în această zi sunt pomeniți Sfinții Mucenici Platon, Roman şi Zaheu.

Sfântul Mucenic Platon din Galatia, Asia Mică a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305) și a fost un mare persecutor al creştinilor. De asemenea, el a fost unul dintre cei care au propovăduit Evanghelia printre cei păgâni, iar din acest motiv, a ajuns în fața guvernatorului. 

Acolo, Sfântul Mucenic Platon a îndurat chinuri de nedescris, fiind bătut, pe rând, de către 12 ostași. Cu toate acestea, le-a îndurat pe toate ca un adevărat mucenic. Chiar și guvernatorul l-a supus unor tratamente grele, în momentul în care s-a simțit sătul de mărturisirea stăruitoare a numelui lui Hristos. 

Tot în ziua de 18 noiembrie este pomenit Sfântul Mucenic Roman, diacon la biserica din Cezareea.

Rugăciune pentru ceasul morții

„Când mâinile mele tremurătoare nu vor mai putea strânge crucea Ta și, peste voia mea, Te voi lăsa să cazi pe patul durerii mele, Milostive Iisuse, fie-Ți milă de mine!

Când închipuirea mea va fi ațâțată de fantasmele înspăimântătoare și cufundată în tristețea morții și când duhul meu, tulburat fiind de vederea fărădelegilor mele și de frica nedreptății mele, se va lupta cu îngerul întunericului, care va voi să-mi fure mângâierea, acoperindu-mi ochii ca să nu caut la îndurarea Ta și astfel să mă arunce în sânul deznădejdii, Milostive Iisuse, fie-Ți milă de mine! Amin”.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro