Calendar ortodox miercuri, 6 noiembrie. Cui trebuie să-i spui „La mulți ani”, în această zi sfântă

Calendar ortodox miercuri, 6 noiembrie. Cui trebuie să-i spui „La mulți ani”, în această zi sfântă © arhivă

În ziua de 6 noiembrie, în fiecare an, creștinii prăznuiesc un mare sfânt și pomenirea lui în calendarul ortodox îți dă prilejul de a le spune celor dragi un sincer „La mulți ani”. 

În fiecare an, pe data de 6 noiembrie este mare sărbătoare la români! Calendarul ortodox îl prăznuiește în această zi pe Sfântul Pavel Mărturisitorul, deci este un bun prilej pentru a le spune celor dragi „La mulți ani”. De asemenea, pentru sufletele celor adormiți este bine să dai de pomană alimente și să spui o rugăciune specială către Sfântul Pavel Mărturisitorul. 

Sfântul Pavel Mărturisitorul era din Salonic și a fost, de-a lungul vieții sale, scriitorul Sfântului Alexandru, patriarh al Constantinopolului, precum și notarul acestuia. După moartea împăratului Constantinopolului, Sfântul Pavel Mărturisitorul este exilat în Armenia, acolo unde și-a și găsit sfâșitul, fiind strangulat de arieni. Sfântul Pavel Mărturisitorul și-a dat ultima suflare în mâinile Domnului. În anul 1236, moaștele lui au fost duse la Veneția. 

Rugăciune către Sfântul Pavel Mărturisitorul

În ziua de 6 noiembrie, atunci când este prăznuit în calendarul ortodox Sfântul Pavel Mărturisitorul este bine să închini o rugăciune către acesta pentru a fi ferit de rele și pentru a primi binecuvântarea Domnului în fiecare zi. 

„Pentru mărturisirea Dumnezeieştii credinţe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoţi. Strigă împreună cu tine şi Abel către Domnul şi sângele cel drept al lui Zaharia. Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă. Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împărătesei Maice şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei bucurându-mă. Întăritor credinţei, învăţător Bisericii şi stâlp nemişcat al mărturisirii, luminător cu multe lumini ale harului şi gură de foc suflătoare te propovăduim pe tine, Sfinte Pavel. Amin”


facebook whatsapp twitter pinterest