Calendar ortodox, sâmbătă, 2 noiembrie. Moşii de toamnă. Rugăciunea pe care trebuie să o spui pentru sufletele celor morţi

Calendar ortodox, sâmbătă, 2 noiembrie. Moşii de toamnă. Rugăciunea pe care trebuie să o spui pentru sufletele celor morţi © Doxologia.ro

Este sărbătoare mare, sâmbătă, pe data de 2 noiembrie. În fiecare an, cu două săptămâni înainte de începerea Postului Crăciunului, creştinii prăznuiesc Moşii de Toamnă.

Moşii de Toamnă, sărbătoare mare pe 2 noiembrie

Moşii de Toamnă reprezintă o sărbătoare care are loc mereu sâmbăta. Această zi este închinată pomenirii sufletelor celor plecaţi dintre noi, iar gospodinele fac pregătiri pentru a fi împărţite.

Una dintre tradiţiile legate de Moşii de Toamnă este aceea ca femeile să cumpere vase şi să le împartă cu mâncare. De asemenea, se poate împărţi şi doar mâncarea, iar vasele pot fi date înapoi, pentru că, de fapt, cea care conteaza este hrana dată de pomană pentru sufletele celor plecaţi.

Tot în această zi, de Moşii de Toamnă, tradiţia spune că este bine ca femeile să facă colivă, pe care să o ducă la biserică şi să fie citită. În plus, se aprind lumânări pentru sufletele celor adormiţi şi se spun rugăciuni pentru liniştea rudelor plecate la Domnul. O rugăciune puternică pe care este bine să o spuneţi în această zi v-o prezentăm şi noi în continuare.

"Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămosilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în răi. Ingroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, că să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, că să mă bucur de Față Ta. Așa, Doamne, primește umilită mea rugăciune că o tămaie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inimă; care impreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la inăltarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pămant la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin".


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro