Calendar ortodox, luni, 28 octombrie. Rugăciunea puternică pe care este bine să o spui la început de săptămână

Calendar ortodox, luni, 28 octombrie. Rugăciunea puternică pe care este bine să o spui la început de săptămână © Facebook

Sărbătoare importantă pentru creştini, luni, pe 28 octombrie. În fiecare an, începând cu anul 2008, în această zi este prăznuit un Sfânt important al creştinătăţii. Astfel, Sfântul Iachint de Vicina este trecut în calendar la această dată.

Sfântul Iachint de Vicina, sărbătorit pe 28 octombrie

Sfântul Iachint de Vicina este renumit datorită importanţei sale religioase, el având un mare merit în organizarea vieţii bisericeşti din Ţara Românească. Tot Sfântul Iachint de Vicina a fost cel care a zidit biserici, a hirotonit preoţi şi a ţinut mult la organizarea mănăstirilor precum celor din Sfântul Munte Athos, astfel că l-a adus aici pe Sfântul Nicodim de la Tismana care s-a ocupat de acest lucru. De asemenea, Sfântul Iachint de Vicina a ţinut mult la oamenii săi, astfel că s-a îngrijit de românii transilvăneni cărora le-a trimsi preoţi pentru a-i învăţa mereu calea cea dreaptă.

Alături de Sfântul Iachint de Vicina, pe data de 28 octombrie se face pomenirea şi următorilor Sfinţi: a Sfantului Iov de la Poceaev, Sfintilor Mucenici Terentie, sotia sa, Neonila, cu fiii lor: Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vilie si Evnichi; Sfantului Cuvios Stefan Savaitul; Sfintilor Mucenici African, Terentie, Maxim, Pompie si alti treizeci si sase; Sfantului Ierarh Firmilian, episcopul Cezareei Capadociei, si Melhion, dascalul si preotul Antiohiei; Sfantului Mucenic Chiriac; a Anei, mama Sfantului Chiriac; Sfintei Fevronia, fiica imparatului Heraclie, Sfantului Cuvios Atanasie, patriarhul Constantinopolului, Sfantului Cuvios Teofil cel Nebun pentru Hristos.

Rugăciunea către Sfântul Iachint de Vicina

"Pe tine, vrednic păstor duhovnicesc, te ştim părinte plin de dragoste pentru turma ta, arhiereu cinstit şi iconom al Tainelor dumnezeieşti; pentru aceasta te rugăm să ne păzeşti pe noi de primejdii, de boli şi de necazuri, ca să cântăm ţie: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

De Hristos, Păstorul cel mare, ai fost dăruit Ţării Româneşti ca întâi mare păstor duhovnicesc, Sfinte Ierarhe Iachint, spre călăuzirea noastră şi spre întărire în dreapta credinţă, pe care am primit-o prin cuvântul Evangheliei, semănat în inimile strămoşilor noştri de Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat; pentru aceasta, după datorie, te cinstim zicând:
Bucură-te, mărturisitor al dreptei credinţe!
Bucură-te, iubitor de nevoinţe!
Bucură-te, cel plin de râvnă sfântă pentru poruncile Domnului!
Bucură-te, miel curat al lui Hristos şi păstor al poporului!
Bucură-te, propovăduitorul Ortodoxiei prin faptă şi cuvânt!
Bucură-te, arhiereu luminat de umbrirea Duhului Sfânt!
Bucură-te, rugător neadormit pentru păstoriţii tăi!
Bucură-te, izbăvitorul turmei tale de lupii răpitori şi răi!
Bucură-te, pildă de răbdare smerită în necazuri, în boli şi-n întristări!
Bucură-te, luminător cârmuitorilor credincioşi ai acestei ţări!
Bucură-te, flacără nestinsă a rugăciunii şi a deplinei milostiviri!
Bucură-te, întemeietor de multe sfinte biserici şi mânăstiri!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti! Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin".


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro