Calendar ortodox, luni, 8 martie. Ce mare sfânt este prăznuit în această zi
Publicat pe 07.03.2021 la 13:57 Actualizat pe 07.03.2021 la 13:57
Mare sărbătoare pentru credincioși luni, 8 martie martie! În fiecare an, în această zi, conform datelor din calendarul ortodox, este prăznuit un mare sfânt! Iată și cea mai puternică rugăciune pentru sănătate pe care trebuie să o rostești.
- Sfântul Teofilact Marturisitorul, episcopul Nicomidiei, este prăznuit pe data de 8 martie.
- Cea mai puternică rugăciune pentru sănătate.
Data de 8 martie reprezintă zi de mare sărbătoare pentru români. Conform calendarului ortodox, an de an, în această zi sfântă este prăznuit Sfântul Teofilact Marturisitorul, episcopul Nicomidiei. Sfântul a fost demnitar şi sfetnic de taină al împăratului iconoclast Leon Isaurul, între anii 717-740.
Sfântul Teofilact Marturisitorul, episcopul Nicomidiei, este prăznuit în calendarul ortodox pe data de 8 martie
Mai mult decât atât, acesta era prieten al Sfântului Tarasie, cel care a devenit patriarh al Constantinopolului. În urma ridicării în treapta de patriarh a Sfântului Tarasie, Sfântul Teofilact Marturisitorul, episcopul Nicomidiei, alături de Sfântul Mihail al Sinadelor, a intrat în viaţa monahală, fiind trimis de patriarh la o mănăstire aflată în apropierea Mării Negre.Sfântul Teofilact Marturisitorul a fost un un sprijin de nădejde pentru cei aflaţi în dureri, în boală şi în necazuri.
Cea mai puternică rugăciune pentru sănătate
Iată și cea mai puternică rugăciune pentru sănătate, pe care trebuie să o rostești în această zi sfântă.
”Neştiut ai trăit, preafericite, dar Hristos te-a arătat pe tine tuturor, luminând ca un astru, punându-te ca pe o lumină înţelegătoare în sfeşnic. Şi ţi-a înmânat tablele dogmelor Duhului, cu care luminează-ne şi pe noi. Să cântăm Domnului, Celui Ce a povăţuit pe poporul Său, prin Marea Roşie, că Singur cu Slavă S-a preaslăvit.
Stând înaintea Scaunului Stăpânului, purtătorule de Dumnezeu Părinte Teofilact, păzeşte pe cei ce cu credinţă săvârşesc sfântă pomenirea ta. Te-a uns pe tine, după vrednicie, harul Duhului, preafericite, pentru adevăr şi pentru bunătatea obiceiurilor tale. Ca să dobândeşti cele cereşti, fericite, ai călcat în picioare toate cele pământeşti şi ai urmat lui Hristos Dumnezeu. Cel Ce a binevoit a Se naşte din pântecele tău, Mireasă Dumnezeiască, este tot numai Dorire, Dulceaţă şi Lumină Neapusă, Curată.
Legilor Stăpânului tău plecându-te, mărite arhiereule, cu Dumnezeiască cugetare ai arătat lipsite de judecată legile celor fărădelege. Dumnezeiasca şi Preacurata Icoană a lui Hristos ai cinstit-o, arhiereule, lepădându-te de nelegiuirile celor fărădelege. Suferit-ai mai întâi mucenicia cugetului, ca un pustnic; iar acum, cu cununa mucenicilor te-ai încununat. Ca să ne arăţi nouă, Stăpâne, cărarea care duce la sfinţenie, ai locuit cu toată sfinţenia în Pântecele cel Preasfânt.
Tu eşti Întărirea celor ce aleargă la Tine, Doamne, Tueşti Lumina celor întunecaţi şi pe Tine Te laudă duhul meu. Auzit-am, Doamne, Taina iconomiei Tale, înţeles-am lucrurile Tale şi am preaslăvit Dumnezeirea Ta. Nu ai şovăit înaintea focului ispitelor, preafericite, de Dumnezeu insuflate şi strălucirea desfătării nu a slăbit puterea ta, Sfinte Părinte Teofilact. Amin”
Citește și: Calendar ortodox, duminică, 7 martie. Cea mai puternică rugăciune pentru iertarea păcatelor