Calendar ortodox, marți, 14 septembrie. Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci
Publicat pe 14.09.2021 la 09:17 Actualizat pe 14.09.2021 la 09:17
Astăzi este o zi importantă pentru toți creștinii. Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 septembrie. Ziua Crucii este singura sărbătoare cu post aspru și rugăciune. Iată ce nu ai voie să faci în această zi!
- Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci
- Ce nu este bine să faci astăzi
Înălțarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare a lunii septembrie, după Nașterea Maicii Domnului. Crucea semnifică un simbol al victoriei asupra morții și păcatului, această zi aduce multe tradiții și obiceiuri pe care creștinii le păstrează!
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci!
În calendarul popular, ziua Înălțării Sfintei Cruci mai poartă denumirea și de Ziua Crucii, Ziua Șarpelui sau Cârstovul Viilor și este ziua care vestește sfârșitul verii și începutul verii. Această sărbătoare este una dintre cele mai mari de pe parcursul anului, iar creștinii țin cont de multe tradiții și obiceiuri.
În această zi de sărbătoare în toate bisericile se sfințesc busuiocul, menta, cimbru, maghiarul și plante care îi pot apărea pe români în momentele grele.
Preoții sfințesc butoaiele de vin, viile și plantele credincioșilor pentru a se bucura de recolta bogată.
Ce nu trebuie să facă credincioșii în această zi
În această zi de sărbătoare, conform tradiției populare, se spune că nu e bine să mănânci usturoi, prune, nuci și pește, iar recomandat ar fi să se țină post negru pentru vindecarea trupului și a sufletului.
Tradiția mai spune că dacă în această zi vor fi tunete, atunci toamna va fi una lungă, iar dacă ciorile se vor aduna pe gard va apărea bruma.
Tot în această zi, nu este bine să se lucreze pentru a nu fi atrase primejdiile.