Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică - tradiții și obiceiuri românești
Publicat pe 07.09.2021 la 14:12 Actualizat pe 07.09.2021 la 14:13
Miercuri, 8 septembrie 2021, credincioșii de pretutindeni vor sărbători Nașterea Maicii Domnului sau, cum este cunocută în popor, Sfânta Maria Mică. Află ce semnificație are această sărbătoare și ce tradiții se respectă în această zi!
- Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită pe 8 septembrie.
- Ce tradiții și obiceiuri sunt pentru Sfâta Maria Mică
- Se urează la mulți ani de Nașterea Maicii Domnului?
Mâine, creștinii prăznuiesc Nașterea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Sfânta Maria Mică este primul praznic din Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie. În această zi există și numeroase tradiții și obiceiuri.
Ce semnificație are sarbătoarea Nașterii Maicii Domnului
Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică este o sărbătoare care ne amintește că Fecioara Maria ascultă rugăciunile noastre așa cum Dumnezeu a ascultat rugăciunile Sfinților Săi Părinți Ioachim și Ana, când a venit ea pe lume.
Potrivit Bibliei, Fecioara Maria s-a născut din parinţi foarte înaintaţi în vârstă, Ioachim si Ana, ca rod al rugăciunii lor. Tatăl ei era din seminţia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron.
Pe 8 septembrie, mulți credincioși se roagă Sfintei Maria pentru bucurie, noroc și spor în toate.
Cele mai importante tradiții și obiceiuri de Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică
Una dintre cele mai vechi tradiții are loc în dimineaţa sărbătorii, când se aprinde o candelă lângă icoana Maicii Domnului și membrii familiei o roagă pentru ocrotitoarea tututor credincioșilor și să le dăruiască sănătate şi bunăstare.
De asemenea, tradiția populară spune că în ziua praznicului se deschide sezonul nunţilor şi botezurilor.
De Nașterea Maicii Domnului, creștinii se duc la biserică, pentru a fi sfinţite, pâine, fructe şi lumânări. După slujba de sfinţire, enoriașii împart aceste bucatele binecuvântate copiilor şi săracilor și se roagă pentru familiile lor.
O altă tradiție îi vizează pe cei bolnavi și se numește ”Cozonacul Maicii Domnului”. Se spune că în ajunul sărbătorii, persoanele bolnave trebuie să prepare un cozonac cu multe arome şi stafide și să-l rumenească în cuptor. Când e gata, bolnavul trebuie să împlinească un ritual. Va rupe cozonacul în două bucăţi: o parte o aruncă în curtea casei, iar cealaltă o mănâncă el.
Se urează la mulți ani de Nașterea Maicii Domnului?
Românii care poartă numele Maria și derivatele lui își sărbătoresc ziua numelui de două ori pe an, de Adormirea Maicii Domnului și de Nașterea Maicii Domnului. Totuși, în popor se crede că nu este bine să urezi ”la mulți ani” cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, pentru că este ziua în care Fecioara Maria a plecat de pe Pământ.
În ceea ce privește Nașterea Maicii Domnului, nu există niciun motiv să nu urezi ”la mulți ani” sărbătoriților.