Tradiții și obiceiuri pentru sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. Ce nu e bine să faci pentru a nu atrage răul în viața ta
Publicat pe 06.09.2021 la 15:14 Actualizat pe 06.09.2021 la 15:14
În doar două zile, românii de pretutindeni vor sărbători Nașterea Maicii Domnului. Astfel că acum vorbim despre tradițiile și obiceiurile acestei zile sfinte. Iată ce este bine și ce nu este bine să faci pe opt septembrie pentru a nu atrage răul în viața ta.
- Românii sărbătoresc pe 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului.
- Creștenii îi aduc cinste Sfântei Fecioare Maria.
Ziua de opt septembrie este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, căci Nașterea Maicii Domnului sau așa cum este cunoscută în popor Sfânta Maria Mică este o sărbătoare foarte importantă pentru creştinii din întreaga lume.
Importața acestei zile însă vine și cu câteva tradiții și obiceiuri pe care de ani și ani de zile toată lumea le pune în practică, pentru un trai mai bun și un an mai bogat în toate: bani, sănătate, iubire, copii, roade.
Tradiții și obiceiuri de Nașterea Maicii Domnului
Conform calendarului ortodox, Sfânta Maria Mică este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie, simbolizând viața fără sfârșit. Totodată, aceasta este ziua în care toată lumea o cinstește pe Sfânta Fecioară Maria care a rămas prin minune fecioară în timpul conceperii şi naşterii lui Iisus Hristos.
Așadar, cum o sărbătoare așa de mare nu vine fără tradiții și obiceiuri, iată care sunt acestea. Pe data de opt septembrie, gospodarii încep bătutul nucilor, culesul viilor, al ogoarelor şi semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.Totodată, femeile au grijă să ofere în dar struguri şi prune pentru sufletele celor adormiţi. Se zpune că așa primesc și ei din roadele toamnei, "pe cealaltă lume". Tot ele sunt cele care pe opt septembrie ar trebui să se roage pentru a aduce un copil e lume, căci în această zi Sfânta Fecioară îi va ajuta negreșit.
Însă, un singur lucru trebuie musai făcut de toată lumea, pentru spor în casă și în viață. De ziua Nașterii Maicii Domnului, în fiecare locuință din orice colț al lumii trebuie să ardă o lumânare la icoana Maicii Domnului. Astfel, casa va fi plină armonie şi întelegere şi ferită de foc, de vijelie sau grindină, de rele şi nenorociri.
Dar, dacă am vorbit despre ce este bine să facem, acum trebuie să vă spunem și ce nu este bine să facem pe opt septembrie. Tradția spune că doamnele și domnișoarele nu au voie să facă treburi gospodăreşti, se spale rufe şi nu trebui să facă curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.
Cât despre bărbați, aceștia nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, să aprindă focul în casă, pentru a nu aduce astfel boală și ghinion.
Citește și: Ce este și când se citește Acatistul Adormirii Maicii Domnului