Ce este și când se citește Acatistul Adormirii Maicii Domnului
Publicat pe 12.08.2021 la 14:24 Actualizat pe 12.08.2021 la 14:24
Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare ortodoxă și catolică și este celebrată în data de 15 august, în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume. Pentru că mai sunt câteva zile până la această sărbătoare ne-am gândit să lăsăm câteva date importante despre acatistul Adormirii Maicii Domnului de care ar trebui să ținem cont toți ortodocsii.
- Acatistul Adormirii Maicii Domnului
- Ce este un acatist
Când se citește acatistul Adormirii Maicii Domnului
În afară de micile rugăciuni către Fecioara Maria, poate fi citit Paraclisul Maicii Domnului timp de 40 de zile. Această rugăciune este una specială și se poate citi când ne dorim ceva special. Rugăciunile către Maica Domnului sunt vindecătoare de răni și făcătoare de minuni. Aceste rugăciuni aduc liniște sufletească și de asemenea celor care sunt în diverse situații de neliniște le aduc pace în suflete.
Cele două Acatiste ale Adormirii Maicii Domnului se citesc alternativ în perioada postului și a Praznicului Adormirii, în perioada 1-23 august. Iar Paraclisul Maicii Domnului se citește alternativ cu celelate Paraclise în aceeși perioadă.
Cum sună Acatistul Adormirii Maicii Domnului
Mai jos o să lăsăm primul condac din Acatistul Adormirii Maicii Domului, potrivit doxologia.ro
,,Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Împărătesei, celei ce te sui de la pământ la cer, cântare cu cucernicie, pentru preacinstita ta adormire, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinţă peste moarte, de toate întâmplările aducătoare de moarte ne păzeşte pe noi, ca să-ţi cântăm: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru adormirea ta nu ne laşi pe noi!”.
Ce este un acatist
În limba română există două variante de acatist al Adormirii Maicii Domnului. Primul acatist provine din tradiția Bisericii Ortodoxe Ruse, iar al doilea din tradiția greacă atonită.
Un acatist reprezintă, în ortodoxie, calea prin care un credincios poate cere ajutor divinității în anumite momente grele și importante din viața lui.
Acatistele sunt alcătuite din mai multe cântări de laudă și rugăciune, acestea mai având și denumirile de condace sau icoase. Slujba bisericească cuprinde rugăciuni și laude care îi cinstesc pe Dumnezeu, Maica Domnului sau unul dintre Sfinți. În momentul în care dăm un acatist către citire la Biserică trebuie să punem data, care se trece în colțul din dreapta. La mijlocul paginii se scrie acatistul și de asemenea va trebui specificat numărul de zile pentru care vrei să ti se citească acatistul.
Acatistele sunt ca o hrană pentru suflet, prin intermediul lor rugile ne sunt ascultate de Dumnezeu.