15 august, Adormirea Maicii Domnului. Se urează la mulți ani sau nu?
Publicat pe 13.08.2021 la 12:18 Actualizat pe 13.08.2021 la 12:19
Adormirea Maicii Domnului este prăznuită de români pe data de 15 august. Aproximativ 2,2 milioane de români, majoritatea femeii, își sărbătoresc ziua numelui această zi. Totuși, există și voci care susțin că de Sfânta Maria Mare, așa cum mai este numită sărbătoarea, nu trebuie să se ureze la mulți ani celor ce poartă numele Maria sau derivatele lui. Iată pe ce se bazează această variantă!
- Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită pe data de 15 august.
- Se urează la mulți ani sau nu?
Se apropie sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar unii încă se întreabă dacă se urează sau nu la mulți ani celor care poartă numele Sfintei Fecioare Maria. Află de ce se crede că urările se fac doar de Sfânta Maria Mică!
Se urează la mulți ani de Adormirea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mare?
Pentru că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, se presupune că este păcat dacă spui La mulți ani celor care poartă numele Sfintei Fecioare. Potrivit acestei idei, ziua de 15 august trebuie să fie dedicată doar pomenirii morților, iar ziua 8 septembrie este cea în care se sărbătorește onomastica, fiind Nașterea Maicii Domnului.
Cu toate astea, Biserica are o perspectivă diferită asupra lucrurilor și nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Astfel, această sărbătoare nu este motiv de tristețe, ci unul de bucurie scrie creștinortodox.ro.
Ce sărbatorim de Adormirea Maicii Domnului
După cum am spus mai sus, Adormirea Maicii Domnuui este moartea Maicii Domnului pe Pâmânt, dar în același timp este mutare la Viață. Astfel, în această zi sărbătorim ridicarea ei la ceruri cu ajutorul îngerilor.
Conform Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei nu a putrezit, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului a fost mutată cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei.
Ce nume se serbează de Sf. Maria
Numele Maria vine din ebraica si înseamnă cea iubita, cea îndrăgită. Pe 15 august sunt sărbătorite persoanele care poartă numele: Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin.
În ciuda aparenţelor, numele de Marius nu are nicio legătură cu numele Maria, aşa cum greşit se crede. Acest nume a devenit celebru în epoca republicană datorită lui Caius Marius, un vestit om de stat şi comandat militar. În încercarea de a lămuri pe deplin originea şi semnificaţia acestui nume, cercetătorii au ajuns la concluzia că el se apropie de cuvântul etrusc “maru”, care era numele unei funcţii şi care iniţial a avut înţelesul de “om, individ”.
Tradiții importante legate de Adormirea Maicii Domnului
Adormirea Maicii Domnului a fost marcată de strămoși prin mai multe tradiții și obiceiuri, care sunt respectate și în zilele noastre.
Tradiția spune că fetele care doresc să se mărte trebuie să pună busuioc la icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-și găsească alesul. Mai mult de atât, cine se roagă și ține post negru scapă de necazuri, boli grele, dar și de pagube.
De asemenea, se spune că în ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului este interzis să te tunzi și să arunci părul, dar și să mergi înapoi.
Ziua de 15 august reprezintă și ultima zi a verii când florile pot fi culese și bune pentru leac. Odată cu această zi, tradiția spune că iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească anunțând venirea toamnei.
Totodată, se crede că înflorirea trandafirilor în această zi anunță o toamnă blândă și îndelungată.