Calendar ortodox, marţi, 15 octombrie. Un mare Sfânt este prăznuit la o zi după sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

Calendar ortodox, marţi, 15 octombrie. Un mare Sfânt este prăznuit la o zi după sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva © Facebook

Sărbătoare importantă marţi, la o zi după prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva. În fiecare an, pe data de 15 octombrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Luchian.

Sfântul Mucenic Luchian, sărbătorit pe 15 octombrie

Sfântul Mucenic Luchian s-a născut într-o familie nobilă, iar la vârsta de 12 ani a rămas orfan. Chiar dacă era înstărit, acesta nu s-a uitat la bani şi a decis să dea toată averea săracilor.

După ce a crescut, Sfântul Mucenic Luchian a devenit preot şi a încercat să aducă pe calea cea bună pe toţi cei care se închinau idolilor. De asemenea, despre Sfântul Mucenic Luchian se ştie că trăia cu pâine şi apă, iar de multe ori alegea să nu mănânce nimic. Vestea credinţei sale a ajuns şi la urechile împăratului de la acea vreme, care a decis să-l închidă şi să-l omoare.

Sfântul Mucenic Luchian a reuşit să convingă nu mai puţin de 40 de soldaţi să se boteze, iar atunci când a fost în închisoare împăratul a decis să-l lase să moară de foame. Alţi creştini care au fost închişi alături de el au reuşit să aducă pâine şi vin, cu ajutorul cărora Sfântul Mucenic Luchian a ţinut Sfânta Liturghie. La doar o zi de la acel moment, Sfântul Mucenic Luchian şi-a dat viaţa în mâinile Domnului. De asemenea, Sfânta Elena, mama Sfântului Constantin, a decis să ridice o biserică în locul în care Sfântul Mucenic Luchian şi-a dat ultima suflare.

Rugăciunea extrem de puternică către Sfântul Mucenic Luchian

"Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Cânta-voi Ţie, Doamne Dumnezeul meu, că ai scos pe popor din robia Egip­tului şi ai acoperit pe Faraon cu căruţele şi cu puterea lui.

Strălucind, Sfinte Luchian, cu în­ţelepciune, cu har şi cu putere duhovnicească, ai luminat po­poare şi le-ai povăţuit, mucenice, către cunoştinţa lui Hristos. Împlătoşându-te pe tine cu armele dreptei credinţe ca un Milostiv, Cel Ce a purtat nepu­tinţa noastră, te-a făcut nebi­ruit de luptele vrăjmaşilor, mucenice. Cu mrejele Dumnezeieştilor tale dogme, ai tras la Înălţimea Cerească, pe cel ce căzuse în adâncimea relei credinţe, mult pătimitorule, vrednicule de minuni. Cu cuvântul ai zămislit fără sămânţă pe Cuvântul Tatălui Celui Veşnic, mai presus de pri­cină şi de cuvânt, Preacurată şi L-ai născut pentru mântuirea noastră. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin".


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro