Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărbătoare extrem de importantă pe 14 octombrie! Tradiţii şi superstiţii

Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărbătoare extrem de importantă pe 14 octombrie! Tradiţii şi superstiţii © crestinortodox.ro

În fiecare an, pe data de 14 octombrie, creştinii ortodocşi au o mare sărbătoare! Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ca fiind ocrotitoarea Moldoveni, este trecută cu cruce roşie în calendar.

În fiecare an, creştinii ortodocşi merg la Iaşi, acolo unde sunt depuse moaştele Sfintei Parascheva, pentru a se ruga. 

Aceasta s-a născut lângă Constantinopol, iar la 10 ani a decis să meargă pe calea credinţei. A devenit călugăriţă pe Iordan şi la vârsta de 25 de ani s-a întors în locul natal. A murit doi ani mai târziu.

Ce e bine să faci şi ce să nu faci în ziua de Sânta Parascheva

Tradiţia spune că dacă în ziua de Sfânta Parascheva nu plouă iarna va începe mai devreme. Vremea din ziua de 14 octombrie arată cum se va păstra aceasta până la Sfântul Dumitru.

În ziua de Sfânta Parascheva nu se munceşte. Cei care fac asta se vor confrunta cu probleme în familie sau la locul de muncă.

Credincioşii nu mănâncă nimic până la ora 12:00, atunci când se termină slujba de pomenire a Sfintei Parascheva. 

În ziua de Sfânta Parascheva se împart lipii, covrigi sau must amărâţilor. Se spune că dacă în această zi te zgârceşti vei ajunge la sărăcie. 

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro