Calendar ortodox, marți, 29 iunie. Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce este strict interzis să faci astăzi
Publicat pe 29.06.2021 la 10:03 Actualizat pe 29.06.2021 la 10:03
Marți, 29 iunie, zi de mare, mare sărbătoare pentru români. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți în calendarul ortodox, fiind un prilej numai bun pentru a le ura un sincer și călduros ”La mulți ani”, celor care poartă numele sfinților. Iată ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în această zi sfântă, dar mai ales, ce este strict interzis să faci!
- Rugăcinea puternică către Sfinții Apostoli Petru și Pavel!
- Sfânta sărbătoare, cunoscută în tradiția românească sub numele de Sânpetru de Vară.
Data de 29 iunie reprezintă prilej de mare sărbătoare și bucurie pentru români, fiind ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Pe lângă faptul că este o ocazie numai bună pentru a le ura gânduri bune și urări călduroase celor care poartă numele celor doi sfinți, sărbătoarea de astăzi vine însoțită și de câteva tradiții și obiceiuri, pe care toată lumea trebuie să le respecte. Cunoscută în tradiția românească sub numele de Sânpetru de Vară, oamenii țin cont de ele, pentru a avea tot anul sănătate și spor în muncă.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți în calendarul ortodox pe 29 de iunie. Tradiții și obiceiuri
Conform tradiției, în această zi de sărbătoare, toată lumea ar trebui să-și pună o dorință. Se spune că Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cei care îndeplinesc dorințele credincioșilor care au ținut postul negru în ajunul sărbătorilor. Totodată, în această zi sfântă este strict interzis să se scutere merii, pentru ca ogoarele să fie ocrotite de căderea grindinei.
Un alt obicei care trebuie respectat astăzi face referire la persoanele care au pistrui. Potrivit tradiției, persoanele pistruiate trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, căci, din bătrâni se spune că, dacă vor respect acest obicei, pistruii nu se mai înmulțesc. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că tradiția Moșilor de Sânpetru este cea mai cunoscută. Pentru sănătate și sporul casei, astăzi, la biserică se sfinţesc pachete care conțin colaci, lumânări, mere dulci, mere acrişoare, zarzăre şi colivă.
Mai apoi, acestea se împart săracilor. Tot astăzi, de Sfinții Petru și Pavel, se respectă și Sărbătoarea lupilor. Gospodarii nu au voie să pună capcane în păduri sau să alunge lupii cu focuri de armă. În cazul în care vor face aceste lucruri, riscă să rămână fără vite. Iată și rugăciunea sfântă pe care trebuie să o rostești astăzi:
Rugăciune puternică către Sfinții Apostoli Petru și Pavel
”Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi. Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.
Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru. La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.
Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului. Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin.
Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică. Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin”.
Citește și: Rugăciunea Sf. Petru și Pavel pentru succes. Se rostește pe 29 iunie, când îi prăznuim pe Sf. Apostoli