Calendar ortodox, miercuri, 27 octombrie! Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie Cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului!
Publicat pe 27.10.2021 la 08:44 Actualizat pe 27.10.2021 la 08:44
Pe data de 27 octombrie este o mare sărbătoare în calendarul ortodox. În fiecare an, în această zi, este prăznuit Sfântul Dimitrie Cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului! Iată ce rugăciune trebuie să rostiți pentru ca să vă meargă bine!
- Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie cel Nou
- Calendar ortodox, miercuri, 27 octombrie1
Viața Sfântului Dimitrie Cel Nou
Data de 27 octombrie, potrivit calendarului ortodox, reprezintă o zi importantă pentru toți credincioșii. Asta pentru că la această dată este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel nou de la Basarabi. Odată cu el este prăznuit Sfântul Chiriac, Sfânta Procla, Sfântul Marelui Mucenic Nestor și Sfintele Mucenițe Capitolina și Erotiida.
După cum ne arată credința, Sfântul Dimitrie Cel Nou i-a urmat Calea Domnului încă de la o vârstă fragedă. Pentru că iubea cuvântul lui Hristos și pentru că dorea să se ocupe doar de rugăciune, acesta s-a retras din lumea obișnuită și s-a dus într-o peșteră.
Nu s-a aflat nici până acum cât timp a locuit în peșteră, însă, potrivit credinței, când a simțit că i se apropie moartea, acesta s-a așezat între două pietre mari menite să-i fie sicriu și și-a dat ultima suflare.
Moaștele Sfântului Dimitrie Cel Nou au fost acoperite doar de apă o bună vreme, până când el i-a apărut în vis unei fete căreia i-a spus că o va scăpa de duhurile necuratului, dacă le va spune părinților săi să meargă să-i ia moaștele pentru a le îngriji. Astfel, în timp, acestea au ajuns la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dimitrie Cel Nou
Ca şi în cazul altor sărbători, în ziua Sfântului Dimitrie cel Nou nu se spală, nu se face curăţenie şi nu se coase sau taie. Credincioşii merg la cimitir cu bucate sfinţite la biserică şi le împart la mormântul rudelor decedate.
Există obiceiul să se aprindă câte zece lumânări la mormintele celor care au trecut în lumea celor drepți fără lumânare. Fiecate mormânt este împodobit cu flori.
Tot în această zi se dăruiesc bătrânilor singuri, neajutoraţi, îndeosebi celor care trăiesc în azile, fructe de toamnă, mere sau struguri, nuci şi miere.
Dacă, într-o familie, niciunul dintre membri nu poartă numele Sfântului Dimitrie Cel Nou, atunci este bine ca, la masa de sărbătoare, să fie așezată o icoană a acestui mare sfânt. Se spune că acest obicei aduce armonie, sănătate şi spor în locuinţa respectivă.
Rugăciune de Sfântul Dimitrie Cel Nou
„Pe cel mai mic între sate şi nesocotit, Basarabovul, prin naşterea ta l-ai cinstit, cu creşterea ta l-ai preamărit şi cu viaţa cea fără prihană preacuvioase părinte, între cetăţile cele vestite l-ai înălţat; şi apa cea mica a Lomului, cu afundarea într-însa a sfintelor tale moaşte ai sfinţit-o şi tuturor izvor de tămăduiri ai arătat-o. Iar acum oraşul acesta cel drept măritor cu darurile tale îl veseleşti”, este rugăciunea pe care trebuie să o rostești astăzi, de Sfântul Dimitrie Cel Nou.