Calendar ortodox, sâmbătă, 8 februarie. Lor trebuie să le spui ''La mulţi ani'' în această zi

Calendar ortodox, sâmbătă, 8 februarie. Lor trebuie să le spui ''La mulţi ani'' în această zi © Facebook

Este sărbătoare mare pentru creştini, sâmbătă, pe 8 februarie. În fiecare an, la această dată, creştinii îi sărbătoresc pe doi mari sfinţi, Sfântul Teodor Stratilat şi Sfântul Proroc Zaharia.

Sfântul Teodor Stratilat, prăznuit pe 8 februarie

Sfântul Teodor Stratilat a fost un om foarte credincios, care încerca să-i aducă pe calea cea dreaptă pe mulţi păgâni. În momentul în care conducătorul de la acea vreme, care credea în idoli, aude de el, decide să-i facă o vizită, luând cu el mai multe statui din aur şi din argint cu chipurile idolilor, pentru a-l determina să-şi schimbe gândirea.

Sfântul Teodor Stratilat i-a spus că trebuie să ia statuile cu el, pentru a se închina lor, mai întâi, în casa sa. De fapt, Sfântul Teodor Stratilat nu a făcut decât să spargă acele statui, iar aurul şi argintul le-a dat oamenilor săraci.

Auzind acestea, conducătorul a decis ca Sfântul Teodor Stratilat să fie răstignit pe cruce, asemenea Lui Hristos. După ce oamenii împăratului l-au rănit pe cruce, Sfântul Teodor Stratilat s-a rugat Domnului să-l ia la El. Printr-o minune, însă, Sfântul Teodor Stratilat a fost coborât de pe cruce de Îngerul Domnului, care l-a făcut sănătos. Pentru că şi-a continuat viaţa aducându-i pe păgâni la creştinism, Sfântului Teodor Stratilat i-a fost tăiat capul.

Astfel, dacă aveţi oameni care poartă numele Sfântului Teodor sau Sfântului Zaharia, nu ezitaţi să le spuneţi ''La mulţi ani''. Dacă aveţi rude plecate la Domnul, este bine să daţi ceva de pomană pentru sufletele lor.

Rugăciunea către Sfântul Teodor Stratilat

''Strălucit voievod al adevăratei Oşti a Împăratului Ceresc ai ajuns, Fericite Teodor, purtătorule de biruinţă; că înţelepţeşte te-ai luptat cu armele credinţei şi mulţimile demonilor le-ai biruit şi adevărat biruitor te-ai arătat. Pentru aceasta pe tine cu credinţă pururea te fericim.

Pe Faraon cel ce se purta pe car l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut oarecând minuni, lovind în chipul crucii şi despărţind marea şi pe Israel cel ce fugea pedestru, l-a mântuit; pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.

Înfrumuseţat fiind cu nume care arată că eşti un dar al lui Dumnezeu şi visterie de daruri Dumnezeieşti arătându-te, cel ce ai fost împodobit cu har mucenicesc, umple de har, Fericite Teodor, pe cei ce te laudă pe tine, cinstindu-te cu cântări. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin''.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro